Átfogó cselekvési tervet dolgozott ki a városban élő cigányok életkörülményeinek javítására és beilleszkedésük segítésére a tiszavasvári önkormányzat – jelentette be a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros jobbikos polgármestere hétfőn Nyíregyházán.

Fülöp Erik a sajtótájékoztatón elmondta, a tervet még februárban fogadta el a Tisza-parti kisváros jobbikos többségű képviselő-testülete. A kezdeményezés célja elsősorban a 13,5 fél ezer lakosú városban élő 3-4 ezer cigány ember beilleszkedésének segítése – mondta. A terv kidolgozásába cigány származású konfliktuskezelő-szociológus szakértőt is bevontak annak érdekében, hogy a “többségi társadalom is segítséget nyújtson azoknak a változni akaró és képes cigány embereknek, akik ki szeretnének törni nehéz helyzetükből” – ismertette.

Az első lépés a cigányok lakta telepek közterületein szombaton megtartott “Tisztulj telep” szemétszedési akció volt. A felhívás után sokan önerőből rendbe tették a portájukat – mondta Fülöp Erik, hozzátéve, hogy “erőteljes szankciókat” vezetnének be azok ellen, akik nem tartják rendben ingatlanuk környékét. A jobbikos polgármester megemlítette, hogy Tiszavasváriban tavaly év végén több mint kétszázan betegedtek meg fertőző májgyulladásban, a járvány egyik kiváltó oka pedig a tisztálkodási és higiénés feltételek hiánya volt. Ha a magánlakásokat felszólítás ellenére sem tartják tisztán, akkor akár a különböző állami és önkormányzati támogatásokat is meg lehet vonni az érintettektől – folytatta Fülöp Erik.

Felvilágosító akciókat indítanának a nem kívánt terhesség elkerülésére a sokgyermekes családokban, és ehhez biztosítják a szükséges orvosi és egészségügyi segítséget. Az önkormányzat figyelemmel kíséri majd a családokban élő kiskorúak helyzetét, és ha a szülők nem az elvárható körülményeket biztosítják számukra, akkor gyermekvédelmi intézkedéseket kérnek majd – ismertette Fülöp Erik.

A cselekvési terv – egyebek mellett – javaslatot tesz egy csaknem kilenchektáros szántóföld parcelláinak haszonbérletbe adására azoknak, akik vállalják a megművelését. Emellett felmérik az engedély nélkül épített vályogházakat, biztonságba helyezik az lakó gyerekeket, később pedig felszámolják ezeket az építményeket.

MTI nyomán – alfahir.hu