Angela Merkel kancellárnak személyesen kell magyarázattal szolgálnia a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) körüli megfigyelési ügyekkel kapcsolatban – hangoztatták hétfőn a német parlamenti ellenzéki pártok képviselői azokkal a sajtóhírekkel kapcsolatban, amelyek szerint a BND kémtevékenységet folytat Törökország ellen és lehallgatta Hillary Clinton volt, illetve John Kerry jelenlegi amerikai külügyminisztert.

A kancellárnak sürgősen nyilatkoznia kell arról, hogy a kormány tudott-e a BND akcióiról – emelte ki Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek parlamenti (Bundestag) frakcióvezetője a Passauer Neue Presse című lapnak adott interjúban.

Gregor Gysi, a Baloldal frakcióvezetője ugyancsak a passaui lapnak nyilatkozva hozzátette: a BND módszeresen arra törekszik, hogy kivonja magát a törvényhozási felügyelet alól, ezért a sajtó leleplezései nyomán napirendre kell venni a titkosszolgálatok ellenőrzésének mélyreható reformját. Hasonlóan vélekedett a Handelsblattnak nyilatkozva Jan Korte, a Baloldal frakcióvezető-helyettese is, aki szerint úgy tűnik, hogy a BND “állam az államban”, és szervezet körüli ügyek súlyos felügyeleti hiányosságokra utalnak.

A Zöldek képviselőcsoportjának helyettes vezetője, Konstantin von Notz szerint “a szaván kell fogni Merkelt”, hiszen a kancellár az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA)titkos németországi adatgyűjtő tevékenységének lelepleződése után mindig azt mondta, hogy barátok között elfogadhatatlan az egymás elleni kémkedés, most pedig éppen a német hírszerzésről derült ki, hogy az amerikai kormány ellen dolgozott.

“Az új leleplezések igazolják a gyanúnkat, hogy a német szolgálatok aktívan részt vettek ebben az alkotmánysértő játékban” – mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy Angela Merkelnek meg kell mondania, tudott-e a sajtóban tárgyalt ügyekről.

Pénteken a Süddeutsche Zeitung című lap és az NDR,valamint a WDR regionális közszolgálati műsorszóró társaság arról számolt be, hogy a BND legalább egy alkalommal lehallgatta Hillary Clinton volt amerikai külügyminisztert, és a feladatait rögzítő dokumentumban megfigyelési célpontként szerepel egy NATO-tagország.

Szombaton a Der Spiegel című hetilap az online kiadásában arról írt, hogy Törökországról van szó, és a hírszerzés nemcsak Hillary Clintont, hanem John Kerry jelenlegi amerikai külügyminisztert is lehallgatta.

Ugyanakkor a BND az amerikai külügyi vezetők egy-egy telefonbeszélgetését nem szándékosan és nem a washingtoni vezetést célzó adatgyűjtő munka részeként rögzítette – áll a beszámolókban.

A kormány hivatalosan még nem foglalt állást az ügyben. Azt azonban kormányforrások a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lapnak nyilatkozva elismerték, hogy Törökország a hírszerző szolgálat főbb célpontjai közé tartozik.

(MTI)