Edward Snowden nem zárja ki, hogy kérelmezni fogja az ideiglenes menedékjog meghosszabbítását az orosz hatóságoktól és későbbiekben az orosz állampolgárságot is – nyilatkozott a Kommerszant című orosz napilapnak az amerikai informatikust segítő orosz ügyvéd.

Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses munkatársa tavaly augusztus elsején kapott egy évre menedékjogot Oroszországban. A tekintélyes orosz politikai-gazdasági újság internetes változatában pénteken megjelent cikkében Anatolij Kucserana azt mondta, hogy pártfogoltja hamarosan dönt a hosszabbítási kérelem benyújtásáról.

Az orosz migrációs szabályok szerint az ideiglenes oroszországi tartózkodást és munkavállalást is lehetővé tevő menedékjogi engedély minden évben meghosszabbítható. Az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési gyakorlatát kiszivárogtató informatikus arra is jogosult, hogy állampolgárságért folyamodjon – magyarázta Kucserena.

Az ügyvéd elmondta a Kommerszantnak, hogy a fiatal amerikai továbbra is tanul oroszul. Snowden állítólag egy meg nem nevezett orosz cégnél helyezkedett el. Minthogy egyelőre azonban az amerikainak kevés a pénze, Kucserena bizonyos támogatók adományaiból nyújt neki segítséget, “időnként ezt-azt vásárolok neki” – mondta. Az orosz ügyvéd szerint ha az informatikus az orosz államnak dolgozna, mint ahogy azt amerikai kongresszusi képviselők állítják, teljesen más körülmények között élne.

Az amerikai képviselőház két bizottsági elnöke múlt vasárnapi nyilatkozatában azt vélelmezte, hogy Snowdennek a Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos adatgyűjtési gyakorlatát leleplező kiszivárogtatásai mögött “idegen hatalmak állnak”. Edward Snowden ezt cáfolta és hazugságnak, valamint képtelenségnek minősítette, hogy orosz ügynök lenne.

Az őt segítő Anatolij Kucserena megerősítette, hogy Snowden tavaly nyáron Dél-Amerikába akart utazni. Azt is közölte, hogy pártfogoltja biztonsági okokból egyelőre nem akar az orosz sajtónak nyilatkozni, és arról sem tud, hogy Snowden tervei között szerepelne, hogy az Európai Parlament előtt fellépjen. “A neki címzett fenyegetéseket – közöttük az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség munkatársaitól származókat – valódi veszélyként értékeli, ezért kész elfogadni azt, hogy a rendvédelmi szervek garantálják a biztonságát” – közölte az orosz ügyvéd.

Edward Snowden a freesnowden.is/asksnowden című internetes oldalon válaszolt csütörtökön a neki feltett kérdésekre és azt írta, tudatában van annak, hogy életét közvetlen veszély fenyegeti, de nem hagyja magát megfélemlíteni.

www.kommersant.ru/doc/2390508

(MTI)