Veszprémyné Szajkó Márta elmondta, a vádlottakat előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.
A törvényszék megállapította, hogy a pár 2013 májusában ismerkedett meg. Amikor megtudták, hogy a lány terhes, elhatározták, semmiképpen sem tartják meg a gyermeket és titokban tarják a terhességet. A lány egy háztartásban élt a szüleivel, de nekik sem merte elmondani, hogy terhes.
Az internetről tájékozódtak arról, hogy mi árthat egy magzatnak, de a lány a próbálkozásaik ellenére sem vetélt el. Megállapodtak abban, hogy ha a gyermek mégis megszületik, akkor a lány megfojtja, majd szól a barátjának, és az újszülöttet elássák.
A lány 2014. július 8-án este egyedül volt otthon, amikor a szülés megindult. A fürdőkádban állva megszülte a gyermeket, akit brutálisan bántalmazott, majd az újszülöttet egy törülközőbe csavarva a fürdőszoba padlójára tette. Ezt követően telefonon felhívta az édesanyját, majd a gyermek apját. Hazaérkezve a lány anyja értesítette a mentőket, akik bejelentést tettek a rendőrségen.
Az orvosszakértői vélemény szerint az újszülött sérülései olyan súlyosok voltak, hogy a szakszerű orvosi segítség sem menthette volna meg.
Az ítélet nem jogerős. Az ügyész súlyosításért, a védők pedig enyhítésért jelentettek be fellebbezést. Az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.
(MTI)