A harmadik negyedévben 5,1 százalékkal, a másodikban 4,6 százalékkal, az elsőben pedig még csak 1,1 százalékkal zsugorodott a gazdaság éves összehasonlításban.
Az előző negyedévhez képest október-decemberben szezonális kiigazítással 3,8 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.
A statisztikai hivatal az adatok kiszámolásakor nem vette figyelembe a háború sújtotta övezetek egy részét, valamint az Oroszország által annektált Krím félszigetet és Szevasztopolt sem.
Más adatokat, így a GDP egész éves csökkenésének mértékét sem közölte a hivatal.
Az ukrán kormány korábban közölt várakozása szerint tavaly 7-7,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság, az idei évben pedig várhatóan 5,5 százalékos lesz a visszaesés.
Az ukrán GDP utoljára 2013 utolsó negyedévében nőtt, akkor 3,7 százalékkal. Az azt megelőző öt egymás követő negyedévben folyamatos volt a csökkenés: 2012 harmadik és negyedik negyedévében 1,3, illetve 2,5 százalékkal, 2013 első negyedévében 1,1, a másodikban és harmadikban pedig 1,3 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye – emlékeztetett az Interfax Ukraina ukrán hírügynökség.
(MTI)