Ibolya Tibor közleménye szerint 2015 októberében az első- és a másodrendű vádlott – az akkor 16 éves és 17 éves fiú – a 16 éves sértettet először egy róla dohányzás közben készült fényképpel próbálta megzsarolni, ám mivel a fiú nem engedett a zsarolásnak, az egyik vádlott fenyegetően utalt arra, hogy a sértett bátyjának baja eshet. A fiú ekkor átadta nekik a nála lévő ötezer forintot.
A vádlottak néhány nappal később az egyik közösségi oldalon folytatták a fenyegetést, amelynek hatására ebben az időszakban a sértett összesen mintegy 150 ezer forint értékben adott át nekik pénzt, illetve műszaki cikkeket.
Ezután a fiatalkorúak egy közösségi oldalon létrehozott fiktív profilon keresztül vették fel a fiúval a kapcsolatot, és annak nevében elhitették vele, hogy az illető ismeri a zsarolóit, és pénzért cserébe el tudja intézni, hogy ne fenyegessék őt tovább. A sértett a vádlottaktól való félelmében ebbe beleegyezett. A pénzért a vádlottak az akkor 14 éves harmadik társukat küldték, mert őt a sértett nem ismerte.
A fiú összesen 90 ezer forintot adott át a találkozókon megjelent harmadrendű vádlottnak. Az utolsó pénzátadásnál – decemberben – azonban már jelen voltak a nyomozók, akik elfogták a vádlottakat.
A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség a fiatalkorú vádlottakat zsarolás bűntettével – az első- és a másodrendű vádlottat annak minősített esetével, vagyis súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással – vádolja, és felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kezdeményezte a vádiratban.
A Fővárosi Főügyészség a közleményben arra kérte a szülőket, hogy fokozottan kísérjék figyelemmel gyermekeik közösségi oldalakon való jelenlétét.
(MTI)