A Londoni Értéktőzsdén szerdán közzétett kimutatás alapján a legnagyobb brit kiskereskedelmi vállalat egyszeri tételek nélkül számolt csoportszintű működési eredménye az augusztussal zárult hat hónapban 354 millió font (150 milliárd forint) volt, 54,6 százalékkal kevesebb a tavalyi pénzügyi év azonos időszakában mért 779 millió fontnál.
A hazai és a nemzetközi forgalom együttesen – jelenlegi árfolyamon számolva – 1,9 százalékkal 23,9 milliárd fontra (tízezer milliárd forintra) csökkent.
A Tesco hangsúlyozza ugyanakkor, hogy üzleti modelljének “példátlan” átalakítási programja nyomán sok kulcsfontosságú mérőszám már javul.
A cég kiemelte azt is, hogy dél-koreai üzlethálózatának nemrégiben bejelentett eladásával lezárult érdekeltség-portfóliójának felülvizsgálata.
A nemzetközi hálózat a csoportszintű átlagnál jobban teljesített: a Tesco külföldi érdekeltségeinek azonos eladótérre számolt forgalma – az üzemanyag-eladások nélkül számítva – 1 százalékkal nőtt, az Egyesült Királyságban és Írországban működő hálózat értékesítési bevételei ugyanakkor 1,2 százalékkal csökkentek.
A Tesco beszámolója szerint a külföldi érdekeltségek forgalma három év óta először nőtt az idei pénzügyi év első felében. Az eladások az összes európai piacon emelkedtek, a fogyasztók ugyanis “jól reagáltak” a friss élelmiszerek kínálatának bővítését célzó beruházásokra – áll a cégeredményjelentésében.
A Tesco szerint különösen Lengyelországban és Szlovákiában kiemelkedő a forgalom felfutása.
A nemzetközi hálózat működési eredménye ugyanakkor 26 százalékkal 102 millió fontra csökkent. A csökkenés részben a kínálat fejlesztésére végrehajtott beruházásokból ered, de az okok között szerepeltek a Magyarországon meghonosított törvényi változtatások is, köztük az üzletek vasárnapi zárva tartásáról intézkedő jogszabály, valamint az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelkedése – áll a Tesco szerdai beszámolójában. A cég jelentése megemlíti: az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja, hogy e díj összeegyeztethető-e az EU-jogszabályokkal.
A Tesco beszámolója hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a magyarországi, csehországi, lengyelországi és szlovákiai érdekeltségek átstrukturálásabefejeződött, az egyes országokban eddig külön-külön működő vállalatirányítási csoportokat a cég egyetlen regionális központba vonta össze. Ettől a lépéstől a Tesco jelentős szinergia-hozadékot vár a beszerzésben, a marketingtevékenységben és az általános piaci működésben, és e megtakarítások lehetővé teszik a fogyasztói termékkínálat fejlesztésére irányuló további beruházásokat a térségben – áll a cég szerdai londoni eredményjelentésében.
A Tesco, amely a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója 320 ezer alkalmazottal, tavaly rendkívül nehéz, könyvelési botrányokkal is súlyosbított pénzügyi évet hagyott maga mögött.
Tavalyi teljes pénzügyi évét évszázados történetének eddigi legrosszabb eredményével zárta: a vállalat a vártnál sokkal nagyobb, 6,38 milliárd fontos (2700 milliárd forintos) adózás előtti veszteséget jelentett 2014-2015-ről.
A Tesco vezérigazgatója, Dave Lewis már tavaly teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg. Ennek jegyében a cég – ahogy ez a szerdai jelentésből kitűnik – az év eleje óta 53 veszteséges nagy-britanniai üzletet zárt be. Emellett törölte további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését, és a múlt hónapban bejelentette, hogy 4 milliárd fontért eladja dél-koreai üzlethálózatát.
(MTI)