Kijevben jobboldali szélsőségesek kezdeményeztek dulakodást, ami miatt többüket őrizetbe vették. A rendőrség pontos számot nem közölt. A radikálisok piros-fekete zászlót bontottak ki az ismeretlen katona emlékművénél, és a kelet-ukrajnai szakadárok jelképeként használt orosz cári György-szalagot égettek. Az egyik belvárosi metrónál dulakodás tört ki a megemlékezésre igyekvő mintegy 100 fő között, akik a második világháborúban elhunyt hozzátartozóik fényképeivel vonultak. Egy nő György-szalagot viselt, egy fiatal férfi pedig követelte, hogy vegye le. A rendőrség utóbbit kiemelte a menetből, hogy megakadályozza a konfliktus eldurvulását.

Délután a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lvivben) maszkot viselő – vélhetően szélsőséges nacionalista – fiatalok egy körülbelül negyvenfős csoportja önkényesen el akarta bontani Sztyepan Tudor szovjet költő szobrát. Az interneten közzétett felvétel alapján a rendőrök gumibotokkal oszlatták szét a szobor körül összegyűlteket, két személyt az intézkedéssel szembeni ellenállás miatt őrizetbe vettek, két rendőr pedig az összecsapás közben megsebesült.

A kelet-ukrajnai Harkivban egy rendőrnek zászlórúddal betörték az orrát. Részleteket az esetről a helyi rendőrség még nem hozott nyilvánosságra. Annyit közöltek, hogy több személyt kértek a hatóságok a György-szalagok levételére, őrizetbe viszont nem vettek senkit. A harkivi megemlékezésen a hivatalos közlés szerint mintegy ötezren vettek részt, a rendre ötszáz rendőr és nemzeti gárdista vigyázott.

Több nagyvárosban az Ukrajnában tiltott kommunista jelképnek számító vörös zászló miatt intézkedtek a hatóságok.

A dél-ukrajnai Odesszában mintegy kétszáz fős csoport jelent meg sarló-kalapácsos vörös zászlókkal és a ruhájukra tűzött György-szalaggal a hivatalos ünnepségen. A rendőrök hét személyt vettek őrizetbe. A szomszédos megye központjában, Mikolajivban is vörös zászlók és más kommunista jelképek miatt robbant ki összetűzés, aminek következtében egy ember kórházba került.

A kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkban hét személyt vettek őrizetbe, mert tiltott tárgyakat – elektromos sokkolót, gázpisztolyt, kést, gázsprayt – találtak náluk. Az ünnepi felvonuláson és nagygyűlésen a hatóságok adatai szerint mintegy hatezren vettek részt.

Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn Kijevben mondott ünnepi beszédében kijelentette: Ukrajna a két éve tartó fegyveres konfliktusban megmutatta a világnak, hogy “nemcsak fegyverekkel lehet megállítani az ellenséget, hanem a lélek erejével és a nép egységével is”. Az államfő méltatta az önkéntes egységeknek az ország védelmében játszott szerepét.

Eközben Kelet-Ukrajnában újabb áldozatokat szedett a Moszkva által támogatott szakadárokkal vívott fegyveres konfliktus. Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt napban két katona vesztette életét a frontvonalnál, és négyen sebesültek meg. Mindkét katona halálát és kettő sérülését dróttal kifeszített robbanószerkezet okozta, míg ketten ellenséges tűzben sebesültek meg.