Az ARD Monitor című műsorának legutóbbi számában sugárzott riport szerint a Ruhr-vidéki Gelsenkirchen város gyámügyi hivatalának vezetője és helyettese szándékosan túlterheltséget idézett elő egy gyermekotthonban, majd erre hivatkozva Magyarországon helyeztek el gondozottakat egy általuk alapított magyarországi cég közreműködésével 2007-2008-ban. A gyerekek ellátása és oktatása nem volt megfelelő, a két gyámügyis viszont gondozottanként havonta 5500 euróhoz jutott az ARD műsora szerint.
A két gyámügyi vezetőt felfüggesztették, és a gelsenkircheni városvezetés belső vizsgálatot indított az előző héten sugárzott riportban ismertetett ügy miatt. A vizsgálat eddigi megállapításairól hétfőn számoltak be a képviselő-testület illetékes bizottsága előtt.
Az önkormányzat sajtóosztályának tájékoztatása szerint az este véget ért rendkívüli ülésen elhangzott, hogy a riportban megnevezett gyermekotthonban nem volt túlterheltség, a város pedig nem teljesített kifizetést az érintett cégnek.
A gelsenkircheni önkormányzat rendszeresen szervez nyári üdüléseket – kenutúrákat, lovastáborokat – Magyarországon, de mindig az előírásoknak megfelelően, az önkormányzat és az érintett cég között pedig “nem jött létre pénzügyi kapcsolat” – emelte ki az MTI-nek nyilatkozva Oliver Schäfer, az önkormányzat helyettes szóvivője.
Az ügy valamennyi részletét még nem tárták fel, ezért az önkormányzat vizsgálata tovább folytatódik, és a képviselő-testületben a Zöldek frakciója kezdeményezte, hogy alakítsanak külön bizottságot az eset kivizsgálására. A bizottságot várhatóan a következő képviselő-testületi ülésen alakítják meg.
A Ruhr Nachrichten című lap az online kiadásában azt jelentette, hogy az esseni ügyészség előzetes vizsgálatot kezdett annak megállapítására, hogy fennáll-e a bűncselekmény gyanúja.
Az ARD műsorában a Gelsenkirchen térségében fekvő Dorsten gyámügyi hivataláról is szó volt, amely egy 11 éves gyereket közvetített ki magyarországi gondozásra. A gyermek ellátása és oktatása ebben az esetben sem megfelelő a riport szerint. Adorsteni gyámügyi hivatal felettes szerve vizsgálatot indított a beszámoló nyomán – írta a Ruhr Nachrichten.
(MTI)