Még Székelyföldön is ritka a magyar nyelvű tájékoztató kaputábla. Parcare interzisa (Parkolni tilos), Caine rau (Harapós kutya) – olvasható mindenhol románul. Ezt helyezik ki a lakók, mert nem lehet kétnyelvű táblákat beszerezni.

Sepsiszentgyörgy nyelvi tájképének egységesítése céljából 1200 kétnyelvű kaputáblát osztanak ki a városban a magánházak lakói számára: magyar és román nyelvűt. Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) önkéntesei minden utcát bejárnak, tájékoztató levelet tesznek a postaládákba, majd pár napra rá bekopognak a lakókhoz és megajándékozzák őket a táblákkal. A kétnyelvű kampány júliusban kezdődött, a lakók jól fogadták a táblákat, legtöbben már ki is függesztették azokat. Az EMI tagjai fontosnak tartják, hogy a magyar nyelvet széles körben, a mindennapi életben is állandóan használjuk.

A kampány ötletgazdája Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere. A lakók a 0754902518 telefonszámon igényelhetnek kétnyelvű táblákat.

A www.nyelvijogok.ro oldalon nagyon sok felirat kétnyelvű változata megtalálható, ajánljuk más települések civil szervezeteinek és önkormányzatainak figyelmébe. Az önkormányzatok anyagilag kellene támogassák a kampányt, a civil szervezetek pedig a táblák terjesztésében kellene szerepet vállaljanak.

 
Tisztelt sepsiszentgyörgyiek!

Az anyanyelvünk, a kultúránk megőrzése és az emberi méltóságunk a legfontosabb értékeink. Tájékoztatjuk Önöket, hogy Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalával közösen indított programunk keretében lehetőség nyílik kétnyelvű (magyar feliratot is tartalmazó) tájékoztató táblákat igényelni, melyek közérdekű információkat tartalmaznak (pl. PARKOLNI TILOS, HARAPÓS KUTYA stb.).

Önkénteseink három napon belül felkeresik Önt és megajándékozzák egy kétnyelvű táblával, melyet kérünk a régi, egynyelvű tábla helyébe kifüggeszteni.

Célunk nem csupán jelezni, hanem mindenkit cselekvésre buzdítani. Fontosnak tartjuk, hogy a magyar nyelvet széles körben, a mindennapi életben is állandóan használjuk.

Észrevételeiket, igényeiket kérjük jelezzék a 0754902518 telefonszámon.

Tisztelettel:

Nemes Előd
Erdélyi Magyar Ifjak
háromszéki területi elnök

Forrás: emihirek.ro
Fotó: Ürmösi Levente