Pozitív döntésnek tartják és üdvözlik az érintett szlovákiai régió borászai a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság azon döntését, amellyel a testület csütörtökön elutasította a magyar fellebbezést a “Tokaj” márkanév ügyében.

A testület csütörtökön azt mondta ki, hogy nem minősül megtámadhatónak a “Vinohradnícka oblast’ Tokaj” szlovák névnek a nyilvántartásba való bejegyzése. A bejegyzés az oltalom alatt álló eredetmegjelölések E-Bacchus elnevezésű uniós elektronikus nyilvántartásában történt.

Nagy Géza őstermelő a szlovák tokaji térség szőlészeit és borászait tömörítő szakmai szervezet egyik tagja az MTI-től értesült a luxembourgi bíróság döntéséről. A hírre reagálva azt mondta: örömtelinek tartja a döntést, illetve azt, hogy az ügyet talán már sikerült lezárni.

Hozzátette: meggyőződése, hogy a régióban tevékenykedő, a döntés által érintett többi borász is hasonlóan vélekedik majd.

“A régióban, a határ innenső oldalán éppen olyanok a szőlőtermesztés és a bor előállítási feltételei, mint a határ túlsó oldalán és hasonlóak a bor készítésének metódusai is, ezért sajnálatos, hogy ez a vita egyáltalán kialakult” – jegyezte meg.

Magda Haburová a szlovák tokaji térség kistermelői szövetségének elnöke, aki korábban az ügyben egyeztetés folytató szlovák bizottság egyik tagja volt, az évek óta húzódó vitáról az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a vita az utóbbi években sajnos nem nélkülözte a politikai színezetet, holott a vitás kérdésekre szerinte kizárólag szakmai szinten kellett volna megoldást találni.

“Többször is mondtam, hogy ebbe a kérdésbe nem kellett volna bevonni a politikát” – jegyezte meg. “Soha nem kételkedtem abban, hogy ez az exkluzív márkanév megilleti az érintett szlovákiai régióban termelt borokat is” – mondta Haburová a luxembourgi bíróság döntésével kapcsolatban. Hozzátette: a világszerte elismert bortermelő vidék egykoron egységes volt, s a politikai határ megváltoztatásával csak az országok, nem pedig a régió szétválasztására került sor.

(MTI)