Tőkés László európai parlamenti képviselő beperelte a Románia Csillaga Érdemrend becsületbíróságát, amely november 20-i határozatában méltatlannak minősítette őt a román állami kitüntetésre és az érdemrend visszavonását kérte Traian Basescu államfőtől.

Kincses Előd, az EP-képviselő ügyvédje december 30-án kapta meg a novemberi határozat 19 oldalas indoklását, amelyet a jogász a sztálini idők egyik brosúrájához hasonlított a Krónika tegnapi internetes kiadásában. Az ügyvéd elmondta: határozatuk indoklásában a becsületbíróság tagjai Tőkés László autonómiaköveteléseit revizionizmusnak és a trianoni döntés kétségbe vonásának minősítették: ezzel szerintük az EP-képviselő etnikai konfliktusokat gerjeszthet.

Kincses Előd a bukaresti tábla­bíróságtól kérte a becsületbíróság döntésének megsemmisítését az ügyvédi törvény áthágására, a testület szabálytalan megválasztására és bizonyos tagjainak összeférhetetlenségére hivatkozva. Az ügyvéd kifejtette: a becsületbíróság szabályellenesen alakult meg, az érdemrend közgyűlése határozatképtelen volt, hiszen a tagságnak csupán 17,7 százaléka volt jelen.

Másrészt a szavazatszámláló bizottság vezetőjeként a feljelentő Corina Cretu összeférhetetlenné vált, illetve a becsületbíróságba kizárólag baloldali politikusokat választottak, akik előre véleményt nyilvánítottak Tőkésről, ezzel megsértve a döntéshozó függetlenségének az elvét.

A dél-tiroli védhatalmi státus fél­refordítása miatt elképesztő hajsza indult Tőkés László ellen. Ennek célja az autonómia híveinek megfélemlítése. A becsületbíróság határozatát nem azért támadták meg, mert a kitüntetés állítólagos előnyei érdekelnék, céljuk a romániai jogállamiság tesztelése és az autonómiatörekvések legitimitásának, valamint a rendszer­váltó temesvári ellenállásnak a védelme – nyilatkozta Kincses Előd.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg a húszéves évfordulón, 2009-ben a Románia Csillaga Érdemrend lovagkeresztjét, amelynek visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László a tavalyi tusványosi nyári szabadegyetemen felvetette, hogy Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében.

Tőkés László a rendszerváltás 24. évfordulóján a temesvári re­formátus parókián helyezte el a kitüntetést, kijelentve: ha valaki vissza akarja venni, menjen érte Temesvárra.

3szek.ro nyomán