Pörzse Sándor pénteki sajtótájékoztatóján arra utalt, hogy véleménye szerint Tom Lantos magyar származású amerikai demokrata politikus állhatott azon magyarországi adatgyűjtés mögött, amelyről a WikiLeaks oknyomozó portál által kiszivárogtatott dokumentumok árulkodnak.

Pörzse közölte: “most hogy megfigyelték”, talán már Németh Zsolt külügyi államtitkár sem támogatja az amerikai politikusról elnevezett intézet megalapítását. Úgy fogalmazott: “nyilvánvaló, hogy amíg élt, az amerikai diplomáciát Tom Lantos irányította, legalábbis Magyarország felé”. E vélekedését pedig összefüggésbe hozta azzal, hogy a hírek szerint az amerikai külügyminisztérium terjedelmes listát kért Magyarországról, a többi között ellenzéki politikusok adatairól.

A WikiLeaks brit médiapartnere, a The Guardian az oknyomozó portál által kiszivárogtatott bizalmas diplomáciai iratokra hivatkozva péntek hajnalban közölte: a Magyarországon dolgozó amerikai diplomatáktól adatokat kértek “jelenlegi és majdani vezetőkről, tanácsadókról”, ellenzéki és szélsőséges csoportokról. Külön említi a leirat ebben az összefüggésben a Magyar Gárdát.

A terjedelmes listában az elküldendő információk között szerepelnek hivatali, szervezeti titulusok, nevek, beosztások, és telefonszámok; kitér a felsorolás a szomszédos országokban élő magyar kisebbségekkel, valamint a jövő évi EU-elnökséggel és az euróövezettel kapcsolatos politikára, tervekre és erőfeszítésekre is. A The Guardian a Magyarországgal kapcsolatos diplomáciai üzenetet nyers formában tette közzé. Az anyag – amelynek végén a Clinton név szerepel – 2009. júniusi keltezésű.

jobbik.hu