2011. március 15-én Torinóban adott koncertet a Kárpátia zenekar. A fellépésről Petrás Jánost, az együttes frontemberét kérdezte a Nemzeti Hírmondó munkatársa.

– Nemzeti ünnepünkön Olaszországban léptetek fel. Megosztanád velünk, hogy milyen alkalomból került sor erre az előadásra?

– A Kárpátia zenekarnak nemzetközi híre is van, így Olaszországban is ismernek bennünket. Több ízben megkerestek bennünket azzal a kéréssel, hogy lépjünk fel ott is. 150 évvel ezelőtt lépett Itália földjére Kossuth Lajos, aki több mint 30 évet töltött el ott, egészen haláláig, 1894. március 20-ig. Torinóban minden évben megemlékeznek a magyar szabadságharcról és a „turini remetéről”, mi ennek az eseménynek az apropóján vállaltuk a fellépést, mely számunkra tisztelgés volt Kossuth Lajos emléke, a magyar szabadságharc és a Kossuth Lajost befogadó város előtt. Az olasz néptől kapott szeretet tarthatta benne a lelket az olyan nehéz pillanatokban, mint amikor megfosztották a magyar állampolgárságától. Hatalmas lojalitásról és szeretetről tettek tanúbizonyságot Torinó lakói azokban az időkben. Mi ezekre a dolgokra emlékeztünk.

– Részt vettetek más rendezvényen az ottlétetek alatt?

– A fellépésünket megelőzően jelen voltunk a Kossuth-szobornál tartott ünnepségen, elhelyeztük a megemlékezés koszorúit a szobor előtt a konzulátus munkatársaival és több magyar szervezettel együtt. Az eseményre Olaszország több városából eljöttek az ott élő magyarok: Bolognából, Velencéből, Milánóból és nagy számban képviselte a hazai magyarságot a Kárpátia zenekar baráti köre. Március 17-től Itália egyesülését ünneplik az olaszok, így március 15-én tele volt a város a számunkra igen kedves trikolorokkal. Ebben a lelkes ünnepi hangulatban mégis felénk fordult a figyelmük, az olasz napilapok beszámoltak a megemlékezésről és a koncertről, melynek létrejöttében Fabio Grosso segített nagyon sokat, aki akkor este egy dal erejéig a zenekarral is fellépett.

Vágási Erika – Nemzeti Hírmondó