A politikus kiemelte: minden nap a saját ablakából látja a határzárat és tudja, hogy működik.
“Hogyan akarhatná a Jobbik lebontani a kerítést, amelyet tulajdonképpen én magam javasoltam?” – kérdezte, visszautasítva, hogy a pártban felmerült volna ilyen. A kerítés a jövőben is állni fog, akkor is, ha a Jobbik fogja kormányozni az országot – jelentette ki.
Értékelése szerint ugyanakkor a tranzitzónák Tompánál és Röszkénél egyfajta kapuként működnek, így azokat fel kell számolni. Az a néhány ezer migráns, aki bejutott Magyarországra, jelentős részben ott érkezett – tette hozzá a jobbikos politikus, aki arról is beszámolt, ez az oka annak, hogy 2016-ban az ásotthalmi képviselő-testület megakadályozta, hogy ott is tranzitzóna létesüljön.
Toroczkai László azt is hangoztatta: az “igazi hermetikus határvédelmet” az önálló határőrség jelentené, a rendőrségnek nem ez lenne a feladata. Mint mondta, a “propagandára” fordított több 10 milliárd forintot egy professzionális, katonai jellegű határőrségre kellett volna költeni, amelynek tagságát jelentős részben a határmenti településekről kellene toborozni. Ezt egyrészt az érintettek helyismeretével, másrészt pedig azzal indokolta, hogy nem kellene utaztatásról, szállásról gondoskodni.
Az alelnököt kérdezték Vona Gábor pártelnök korábbi törökországi útjáról, amelyre válaszul a párt sajtóosztályához irányította a kérdezőket, megjegyezve: Vona Gábor véleményéről pedig őt magát kell megkérdezni.
Arra a felvetésre, hogy a Jobbik tagjai közül ma bárki részt vehetne-e egy arab-iszlám konferencián, azt felelte: a Jobbik egy kormányzásra készülő párt, s ahogy a jelenlegi kormány is tárgyal arab országokkal, a Jobbik is megteheti.
(MTI)