Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy súlyos problémák lehetnek az európai gázellátással, ha Oroszország két napon belül leállítja az Ukrajna felé irányuló gázszállítást. A jobbikos politikus emiatt konkrét megállapodást várt volna a török kormányfő látogatásán, és alternatív útvonalat sürgetett.
Jelezte: kiállnak a Török Áramlat mellett, amelyet Görögország, Macedónia és Szerbia érintésével magyarországi végponttal képzelnek el. Ez esetben Magyarország a felesleges gázmennyiséggel tovább kereskedhetne – fűzte hozzá.
Kitért arra is: az Ukrajnának továbbított gáz helyett a mintegy hétmilliárd köbméteres gáztározói kapacitást kellett volna tölteni.
Az ellenzéki politikus üdvözölte az Ankara-Budapest testvérvárosi kapcsolatot, értékelése szerint a megállapodás alkalmasnak tűnik a kulturális, gazdasági kapcsolatok élénkítésére.
Kepli Lajos elismerően szólt arról is, hogy Orbán Viktor a két kormányfő tanácskozásán “jobbikos retorikával kezdett és azt mondta, hogy mindannyian Attila unokái vagyunk”. Hozzátette: a Jobbik – bízva a kormánypártok támogatásában – újra benyújtja a turáni népek napjával kapcsolatos javaslatát az Országgyűlésnek.
(MTI)