A delegáció az amerikai igazságügyi és a külügyminisztérium négy tisztségviselőjéből áll. Joe Biden amerikai alelnök a tervek szerint szerdán látogat majd Ankarába. Várhatóan a közeljövőben a török igazságügyi minisztérium egy küldöttsége is hasonló okból az Egyesült Államokba utazik.
Binali Yildirim török miniszterelnök a közelmúltban kijelentette: “Gülen kiadatása az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatok elmélyítésének fő feltétele, e téren nincs helye alkudozásnak. Ez befolyásolja azt is, hogy Törökország mennyire lesz Amerika-ellenes.”
Gülen korábban nemzetközi vizsgálóbizottság létrehozását szorgalmazta a puccskísérlet kivizsgálására. Kijelentette: kész hazatérni Törökországba, ha az ellene felhozott vádaknak akár egytizede is igaznak bizonyul, és ha bűnösnek találják, vállalja az ezért járó büntetést. Egyúttal úgy vélekedett, hogy a török igazságszolgáltatási rendszert az ankarai kormány már ellenőrzése alá vonta.
Egy törökországi ügyészség múlt kedden kétszeres tényleges életfogytiglani, valamint további 1900 évi börtönbüntetést, illetve hatalmas összegű bírói pénzbírságot kért az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő férfire.
(MTI)