A háborút még nem, de egy csatát már megnyertek a hajdúsámsoniak a Hit Gyülekezete ellen. A Dehir.hu úgy értesült, az önkormányzat október 20-ig felfüggesztette a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola átadásáról szóló döntést, így a korábbi képviselő-testületi döntés ellenére, mégsem teheti rá a kezét szeptember 1-jével Németh Sándor szektája. Az ügy a bíróságon folytatódik.

Mint arról már korábban is beszámoltunk, májusban – heves indulatokat kiváltó vita után – a Hajdú-Bihar megyei Hajdúsámson képviselő-testületének minősített többsége, szeptembertől öt évre a Hit Gyülekezetére bízta a megye egyik legnagyobb általános iskolájának a működtetését.

Hamza Gábor független polgármester a májusi ülésen elmondta: törvényi szabályozás alapján 2013. január elsejétől az iskolát át kell adni az államnak, de lehetőség van arra, hogy akár egyházi, akár önkormányzati fenntartásban működtessék. A polgármester szerint az önkormányzat anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy önerőből fenntartsák az intézményt, ezért a képviselő-testület megvizsgálta, miként járnának jobban, hogyan biztosíthatnák a település egyetlen iskolájának “további magas színvonalú” működtetését.

A képviselő-testület döntése kiverte a biztosítékot a hajdúsámsoni szülőknél, akiknek véleménye szerint a képviselők „a lelküket adták el a pénzért.” A Jobbik a szülők mellé állt. A párt Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselői, Kulcsár Gergely és Rubi Gergely felszólították Hamza Gábor független polgármestert, hogy a többség kérésének eleget téve, álljon el az iskola átadásának szándékától, még akkor is, „ha ez jól jövedelmezne neki.”

A szülők írásos panasszal éltek, miután a testület döntése értelmében azok, akik nem a Hit Gyülekezete által irányított iskolába szeretnék járatni gyermekeiket, a Hajdúsámsontól 30 kilométerre lévő szakolyi iskolába kénytelenek menni.

A Hit Gyülekezete még a májusi képviselő-testületi döntést követően kérte a működési engedély kiadását a megyei Kormányhivataltól, amely azonban felfüggesztette, mivel más társszervek döntéseire várnak. A Kormányhivatal úgy véli, a hajdúsámsoni önkormányzat döntése jogszerűtlen volt. A Dehir.hu augusztus 24-i cikkében saját információira hivatkozva azt írja, a bírósághoz fordultak, hogy mondja ki a döntések jogszerűtlenségét.

Rubi Gergely, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselője szerint még nincs ok az örömre, de az már biztos, hogy október 20-ig a Hit Gyülekezete nem veheti át az iskolát. A képviselő úgy tudja, hogy legalább háromszáz felháborodott szülő – az iskola átadása és a Hit Gyülekezete ellen foglalva állást – fordult írásos panaszával a Kormányhivatalhoz.

barikad.hu, dehir.hu nyomán szebbjovo.hu

1346066100