A kínai statisztika szerint a kereskedelmi többlet az idei év első hónapjában 406,3 milliárd jüan (62,35 milliárd dollár) volt.
Tavaly decemberben, szintén jüanban közzétett adatok szerint, az export 2,3 százalékos emelkedést, az import 4 százalékos mérséklődést mutatott. A pozitív mérleg 382,05 milliárd jüan (58,3 milliárd dollár) volt.
A Reuters brit hírügynökség adatai szerint dollárban 11,2 százalékkal csökkent az export és 18,8 százalékkal az imort januárban, a kereskedelmi aktívum 63,3 milliárd dollárt ért el. Decemberben dollárban 1,4 százalékos export, és 7,6 százalék az import csökkenést jelentettek. A többlet 60,09 milliárd dollár volt.
A Reuters beszámolója szerint az export hetedik hónapja mutat visszaesést, míg az import 15. hónapja.
Elemzők megállapították, hogy mind az export, mind az import esetében a várakozásokat jóval meghaladó mértékű a januári visszaesés, ezért friss értékeléseikben csalódottságuknak adtak hangot. A többlet ellenben meghaladta a várakozásokat.
Az adatokat ismertető tájékoztatón elhangzott, az export csökkenésének irányába ható nyomás várhatóan a második negyedévtől kezdve fog enyhülni Kínában. Sajtóértesülések szerint a kormány az idén nem fog a külkereskedelem teljesítményére vonatkozó éves célszámokat meghatározni.
A világ második legnagyobb gazdasága tavaly 6,9 százalékkal bővült, az idén 6,5 és 7 százalék közötti növekedésre számítanak.
(MTI)