Miért látogatott a román államfő Csíkszeredába, és mi volt a vizit valódi célja? Ez a kérdés foglalkoztatja a közvéleményt a pénteki Băsescu-látogatás után. Nem véletlenül, hiszen az államfő éppen azt emelte ki ünnepi beszédében, amitől a magyar közösség a legjobban tart: a hadsereg arra való, hogy megvédje a lakosságot. Ráadásul azt is mondta az elnök, hogy a magyarok nem tisztelik eléggé a román zászlót.

– Azt látjuk, hogy a román államfő az utóbbi időben túl gyakran jár Székelyföldre, és mintha provokálna bennünket. Mindig olyankor jön, amikor az érdekes lehet a román vagy a magyar közvéleménynek – fogalmazott Korodi Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője. Szerinte Băsescu legutóbb a román választók felé üzent, hiszen idén parlamenti választások lesznek. Teszi ezt akkor, amikor magyarról románra cserélték le a megyei vezetők nagy részét, és emiatt a székely közösség úgy érzi, sérelem érte a jogait. Ebben a hangulatban ünnepelte a román államelnök a román zászló ünnepét Csíkszereda főterén.

Korodi szerint, ha Romániában a demokráciát a hadseregnek kell megvédenie, akkor nagy gond van – hangsúlyozta. Véleménye szerint a Székelyföld még mindig túlmilitarizált. Erre vonatkozó adatai ugyan nincsenek, ám miközben az ország összes régiójában csökkent a hadsereg létszáma, és katonai ingatlanok kerültek át az önkormányzatok tulajdonába, addig Székelyföldön egyetlen egy ilyen épületet sem adtak át. Mindegyiket belakják – fogalmazott. Tudatosan fenntartanak egy olyan állapotot, amely nem lehet a két nemzet közötti békés együttélés ösztönzője.

Mindeközben akad olyan hely is, ahol építkezések zajlanak. Csíkszereda ugyan nem tartozik ezek közé, de korábban ott is tervezték csendőrlaktanyák felépítését. Jelenleg a közintézményeket arra használják, hogy a tömbmagyar-lakta területeken is biztosítsák a román részvételt, és ez szomorú – mondta Korodi.

Erdély Ma