A tárcavezető kifejtette: csütörtökön utasította a nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkárt, egyeztessen az észak-afrikai ország budapesti nagykövetével, hogy milyen konkrét segítségre van szükségük. Köszönettel vették a magyar felajánlást, és ha igénybe vennék a segítséget, azt jelezni fogják – közölte.
Kijelentette: folyamatosan figyelemmel kísérik a tunéziai fejleményeket, és egyeztetnek az ottani magyar nagykövetséggel és a budapesti tunéziai nagykövetséggel is.
Szijjártó Péter hangsúlyozta: az a brutalitás, amely a Közel-Keleten, valamint egy-egy európai fővárosban is előfordult, és az, hogy az Észak-Afrikában korábban békésnek számító országok fenyegetettsége is megnőtt, azt mutatja, hogy általános támadás érte azt az értékrendszert, amelyhez Magyarország is tartozik, ezért kötelessége, hogy részt vegyen e támadás visszaverésében. Ennek a kötelezettségnek nem szóban kell megfelelni, hanem valós döntésekkel és tettekkel – magyarázta.
Mint mondta, Magyarország már eddig is küldött humanitárius segítséget és hadianyagokat, de katonák küldésével kellene megnövelnie a jelenlétét. Magyarország a 17. ország lenne a koalícióban, amely így tesz – jegyezte meg.
A miniszter kiemelte: méltatlan, hogy az ellenzék egy ilyen jelentős döntés esetében belpolitikai vitát próbál kreálni. A parlamentben frakcióval nem rendelkező pártok, független képviselők közül többen jelezték, hogy készen állnak a kormány javaslatának támogatására, a liberálisok támogatnák a kezdeményezést, és a Demokratikus Koalíció is fontolgatja ezt – közölte. Pénteken az Együtt két képviselőjével egyeztet a kérdésről.
Szijjártó Péter arra is kitért, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Colleen Bell amerikai nagykövet megbeszélésén is az esetleges magyar szerepvállalás volt a legfontosabb téma. Az Egyesült Államok és az Európai Unió több tagállama is nagyrabecsüléssel tekint erre a magyar szándékra – mondta.
(MTI)