Csach Gábor (Fidesz-KDNP) elmondta: pénteken fogadta el a határozatot a képviselő-testület, amelyben több területet is felajánlanak a kormánynak, illetve a Belügyminisztériumnak és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának új börtön építéséhez, a börtönben működő cipőgyár új helyre költöztetéséhez, valamint az előzetesen letartóztatottak elhelyezéséhez.
Balassagyarmat azért lépett most, mert a Belügyminisztérium január végén felhívást tett közzé, amelyben önkormányzati felajánlásokat vár legalább 500 fős új börtönök létesítésére.
Az új Büntetés-végrehajtási Kódex ezer fős új börtön létesítésére kötelezte az államot.
Balassagyarmat 2010-ben, majd 2013-ban ajánlott fel területet, de utóbbi javaslatra Pintér Sándor belügyminiszter azt válaszolta, hogy nem férőhelyeket akarnak kiváltani, hanem teljesen új kapacitást létrehozni.
Az elfogadott önkormányzati határozat előterjesztésében szerepel: új helyzetet teremtett az Alkotmánybíróság tavaly októberi határozata a fogvatartottak mozgás- és légterének minimális mértékéről, amelyet kötelező jelleggel kell megállapítani a korábbi “lehetőség szerint” meghatározás helyett.
Így Balassagyarmaton, ahol 500-550 elítéltet tartanak fogva, 320-ra csökkenne az intézet befogadó képessége. Ebből 80-100 az előzetesen letartóztatottak létszáma. Azt már egy 1998. évi kormányhatározat mondta ki, hogy új létesítményt kell építeni 2005-2007 között, mert a börtönben nincs elég férőhely az előzetesek fogva tartására.
A megüresedő, 1845-ben épült börtönt és a szomszédos, 1835-ös Vármegyeházát határon átnyúló, gazdasági, kulturális központnak szánja Balassagyarmat, többek között egy európai rangú börtönmúzeum kialakításában gondolkodnak.
(MTI)