Az Egyesült Államok jövőre 150-re emeli Európában állomásozó páncélosai számát, nagy részüket németországi és baltikumi támaszpontokra irányítják. A NATO-akciót, amelynek keretében M1 Abrams és M2A2 harckocsik vesznek részt, Ben Hodges altábornagy, az amerikai hadsereg frissen kinevezett európai parancsnoka irányítja. A hadgyakorlat után az amerikai katonák hazatérnek, a tankok viszont maradnak.

A hírről az orosz hátterű kábelcsatorna, az RT németországi portálja számolt be múlt héten a NATO twitter-bejegyzéseire hivatkozva, és valóban, a november 25-i angol nyelvű jelentés megtalálható az észak-atlanti katonai szervezet hivatalos honlapján.

Ben Hodges parancsnok egy múlt heti észtországi NATO-hadművelet során az AFP francia hírügynökségnek elmondta, a gyakorlat célja a kelet-európai államok védelme egy újjáéledő orosz fenyegetéssel szemben. A hadművelet a beszédes Atlanti Elszántság (Atlantic Resolve) nevet viseli. Az elsőként Németországba és a balti államokba telepített páncélosokat később Lengyelországba, Romániába, Bulgáriába és „egyéb helyszínekre” vezényelhetik – jelentette be Hodges altábornagy.

Az Egyesült Államok idén januárban már 29 Abrams harckocsit telepített a bajorországi Grafenwöhrben található amerikai támaszpontra (aki esetleg hozzánk hasonlóan megtekintené térképen, csak egy szürke masszát fog látni, ez nem az a hely, ahol a Google kocsi sofőrjét meghívják egy kávéra.) A RT Deutsch beszámolója szerint a hidegháború vége óta ez volt az első alkalom, hogy az Egyesült Államok új páncélosokat telepített Németországba, és Amerika hadműveletben jelzett elszántságát mutatja, hogy Ben Hodges elmondása szerint 2016-ig biztosan maradnak.

Moszkva természetesen tiltakozik az újabb NATO-expanzió ellen, amely az utóbbi évek orosz határ menti rakétarendszerével együtt már jelentős harci erőt képvisel az Egyesült Államok irányítása alatt. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Oroszország jelen pillanatban is több száz tankot állomásoztat az ukrán határ közelében, és komoly fegyverarzenállal rendelkezik a Balti-térségben, akkor kijelenthetjük, hogy az elmúlt 25 év legnagyobb hidegháborús konfliktusának küszöbén állunk.

Ennek első jeleiről tavasszal már írtunk, és a konklúzióban csak ismételni tudjuk magunkat: ebben a konfliktusban nincsenek jó és rossz fiúk, csak kőkemény gazdasági-geopoltikai érdekek. Aki saját szimpátiája alapján valamelyik oldalra áll, szíve joga, de ha háborúra kerül sor, egy dolog biztos, mi, magyarok mindenképpen szívni fogunk. NATO-tagság és közös légtérfelügyelet ide vagy oda, ebből jobb lenne kimaradni.

Havas Jon – Jobbegyenes blog