A francia bíróság ismét elhalasztott a döntést azzal kapcsolatban, indítson-e eljárást Christine Lagarde leendő IMF-vezér ellen. Immár másodszor dönt úgy a bíróság, hogy elhalasztja a döntéshozatalt egy 2008-as ügy kapcsán. A jelen állás szerint augusztus 4-én születhet meg a döntés – jelenti a Reuters. Christine Lagarde tagadta, hogy bármi törvénytelent követett volna el a 2008-as ügyben, amelynek során Nicolas Sarkozy francia elnök egyik üzletember barátja 285 millió eurót kapott.

A francia államügyészség lassan egy hónapja nyomoz hivatalosan a Tapie-ügyben. a hatóságok az Adidas 1990-es eladásával kapcsolatban nyomoznak. Bernard Tapie francia üzletember ebben az évben szerzet többségi tulajdont az Adidasban a Crédit Lyonnais bank részére. Az üzlet lebonyolítását követően Tapie és a Crédit Lyonnais éveken keresztül pereskedett, a jogvita 2007-ben zárult le azzal, hogy Tapie részére 285 millió eurós kártérítés kifizetését hagyta jóvá egy választott bíróság. A kritikusok szerint az összeg aránytalanul magas, a nyomozóhatóság pedig egyrészt azt vizsgálja, a Crédit Lyonnais elhallgatott-e bizonyos információkat az üggyel kapcsolatban, másrészt a bíróság eljárást indíthat azért, hogy kivizsgálja, milyen szerepet játszhatott Lagarde az ügyben.

A francia ellenzék azt állítja, hogy Lagarde Sarkozy elnök nyomására lépett fel az ügyben, aki Tapie barátjaként fellépett az üzletember érdekei védelmében. Az ügy nem jön jókor Lagarde-nak, hiszen mostanra szinte biztosra vehető, hogy ő lesz az IMF következő vezetője. A miniszter cáfolta, hogy elítélendő cselekedetet hajtott volna végre.

Forrás: VG.hu