A debreceni tömegközlekedésben az áfa és a jövedéki adó 2009. július 1-től esedékes emelése miatt drágulnak majd a menetjegyek és a bérletek. A tervek szerint minden járműtípusra egységes kombinált bérletet vezetnek be.

Mint ismert, július első napjától új szolgáltató – a DKV Zrt. – végzi a debreceni autóbuszos tömegközlekedés szervezését, ezzel pedig nem csak új gépjárműpark, hanem – az ugyanattól az időponttól államilag bevezetendő új áfa- és jövedéki adó-mértékek miatt – új díjszabás is jár.

Várhatóan teljesen átszerveződik az eddig ismert jegy-, és bérletrendszer, ami nem csak az árakat, hanem magát a funkciót is alapvetően érinti. Ezek szerint hamarosan megszűnnek a csak autóbuszra megvásárolható általános, tanuló és nyugdíjas, valamint arckép nélküli igazolvánnyal érvényes bérletek. Helyettük egy egységes kombinált bérletrendszert alakítanak ki, mellyel a jelenlegi busz-, villamos- és trolibérleteknél ugyan drágább, ám a mostani kombinált bérleteknél olcsóbb bérletekkel lehet majd közlekedni mindhárom járműtípuson.

A bérletek mellett a vonaljegyek is drágulnak. A július1-től esedékes áfa- és jövedéki adó-emelés után 220 forint helyett 240 forintot kell fizetni egy elővételben megvásárolt jegyért, míg ugyanez a buszsofőrnél várhatóan 300 forintba kerül majd.

A díjszabások mellett változik majd a helyi járatú autóbuszok menetrendje is: eszerint összevonják a 23 és 25-ös buszt, az új járat így Nagymacstól egészen a Sámsoni útig fog közlekedni, valamint bevezetik az 50-es buszt, mely a Doberdó utcától a Vezér utca végéig szállítja majd az utasokat.

Debrecen.hu