A közelmúltban több kérdést is kaptunk arról, hogy az új médiatörvény miatt milyen teendők, kötelezettségek merülnek fel azoknál a cégeknél, akik valamiféle “internetes médiaszolgáltatásban” vesznek részt – írja az Online Marketing Akadémia. Mi számít internetes sajtóterméknek és vajon cenzúrázzák-e a blogokat a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság titkosügynökei? Többek közt ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

Az új médiatörvény sok indulatot szült eddig is, sokan bírálják, nem értenek egyet vele stb. Mi nem az értelmét próbáljuk most boncolgatni, hanem szeretnénk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat, amiket sikerült kiderítenünk. (Jogi tanácsadásnak semmiképpen nem minősül a bejegyzésünk.)

Az NMHH oldalának cikkeit olvasgatva úgy éreztük, hogy nem lettünk sokkal okosabbak. Ezért részletesen elolvastunk a 108 oldalas törvényt.

A legfontosabb tudnivaló, hogy: aki “internetes sajtóterméket, illetve internetes újságot és hírportált üzemeltet, köteles sajtótermékeit bejelenteni.”

Röpködhetnek a milliók!

“Az adatszolgáltatás nem vagy nem megfelelő teljesítése esetén a Hatóság a jogsértőt ötvenezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírsággal sújthatja.”

(Egyéb jogsértésnél az internetes sajtótermék esetében a kiszabható bírság összege huszonötmillió forintig terjedhet.)

Érdemes tudni a jogkövetkezményekről is, ha valami jogsértés található az “internetes sajtótermékben”, akkor a büntetési tételeken felül még az alábbi szankciókra is lehet számítani:

– a jogsértőt kötelezheti a Hatóság a határozat közzétételére a jogsértő honlapjának nyitóoldalán (meghatározott ideig);
– törölheti azon médiaszolgáltatást a nyilvántartásból, “amelyben a jogsértést elkövették, illetve azonnali hatállyal felmondhatja a médiaszolgáltatási jogosultság tárgyában megkötött hatósági szerződést, miután a jogsértő ismételten súlyos jogsértést követett el. A nyilvántartásból törölt médiaszolgáltatás a törlést követően nem tehető a nyilvánosság számára elérhetővé.”

Ugye nem rám vonatkozik!?

Ezek után most már nem mindegy, kire vonatkozik ez az egész, kinek is kell bejelentenie magát. Idézek a törvényből:

“Sajtótermék: a napilap és más időszaki lap egyes számai, valamint az internetes újság vagy hírportál, amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak, amelynek tartalmáért valamely természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság szerkesztői felelősséget visel, és amelynek elsődleges célja szövegből, illetve képekből álló tartalmaknak a nyilvánossághoz való eljuttatása tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából, nyomtatott formátumban vagy valamely elektronikus hírközlő hálózaton keresztül. A szerkesztői felelősség a médiatartalom kiválasztása és összeállítása során megvalósuló tényleges ellenőrzésért való felelősséget jelenti, és nem eredményez szükségszerűen jogi felelősséget a sajtótermék tekintetében.”

Egyértelmű, ugye? Vagy mégsem? Tehát a törvény megnevezi az internetes újságokat, hírportálokat, de a fenti kategóriába (az én olvasatomban) simán beleeshetnek a (céges) blogok és egyéb értékes tartalmat szolgáltató weboldalak is.

Telefonos segítséget kértünk

A fentebb idézett cikk záró bekezdésén felbátorodva fel is hívtam az NMHH-t egy kis segítségért. Első próbálkozásra sikerült elérnem egy illetőt, aki egyáltalán nem volt segítőkész. Mindenáron a honlapjukra akart terelni, hogy ott mindent megtalálok. Amikor pedig erősködtem, hogy amit lehetett elolvastam, de nem minden egyértelmű, a következő választ kaptam:

“A törvény értelmezésével forduljanak jogi szakemberhez, ha nem lenne minden világos…”

(No comment!) Vártam egy kicsit, újra felhívtam a kedves Hatóságot, ekkor már egy sokkal segítőkészebb hölggyel sikerült beszélnem, akitől az alábbi információkat kaptam:

– Kikre vonatkozik?
– Online magazinokra, hírportálokra.
– A blogokkal mi a helyzet?
– Blogokra NEM vonatkozik a bejelentési kötelezettség!
– Mennyibe kerül a bejelentés?
– A bejelentéshez nem kell semmilyen eljárási díjat fizetni.
– Mi történik a bejelentés után?
– A bejelentés után a Hatóság “regisztrálja” az internetes sajtótermékeket.
– Mi lesz ha valaki elmulasztja a bejelentést, pedig neki kötelező lett volna?
– Egyelőre nem lehet tudni, most az adatszolgáltatási kötelezettség van, feldolgozzuk az adatokat és utána kiderül…
– A bejelentett oldalak tartalmát valaki felügyeli majd?
(Itt kérte a hölgy a türelmemet és kb. 4 perc után az alábbi választ kaptam:)
– Folyamatosan nem nézzük az oldalak tartalmát, de ha jön valami panasz, vagy bejelentés az adott portálra, akkor vizsgálni fogjuk.

Ketyeg az óra…

Fontos határidő tehát: az internetes sajtótermékeket legkésőbb 2011. június 30-ig be kell jelenteni a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak!

OMA blog nyomán szebbjovo.hu