A Secret Service és a Nemzeti Parkszolgálat csütörtöki közleménye szerint az elnöki hivatalt és rezidenciát védő vaskerítést a tetején lévő lándzsahegyek mellett mind az északi, mind a déli oldalon egy második, 1,25 centiméter hosszú, kifelé hajló, ceruzahegyszerű acéltüske-sorral látják el.
A Fehér Ház biztonságának megerősítésének szükségessége különösen azt követően vetődött fel élesen, hogy tavaly szeptemberben egy Omar Gonzalez nevű férfinak – zsebében bicskával – a kerítésen átmászva sikerült behatolnia a rezidenciára. Ott lendült át az acélrudak fölött, ahol az egyik lándzsahely hiányzott. Az elnök család az incidens idején nem volt otthon.
A héthektáros fehér házi komplexumot védő kerítés hosszú távú átalakításának terveit várhatóan a nyár folyamán véglegesítik. Az elbírálásban a biztonsági szakértők mellett rész vesz majd a szövetségi kormány Szépművészeti Bizottsága is. Az új kerítést 2016-ban kezdik építeni.
A szeptemberi incidenst követően a Secret Service átmenetileg kerékpárállványokkal nehezítette meg a mintegy két méter magas kerítéshez való hozzáférést. Többen így is megpróbáltak átmászni, és áprilisban egy kaliforniai férfinak sikerült is bejutnia a Fehér Ház gyepére.
A Secret Service péntektől elkezdi átalakítani a gépjárművek ellenőrző pontjait is a Fehér Ház körül, beleértve az őrbódékat is. Ezeket a változtatásokat július elejére fejezik be.
(MTI)