A pályaműveket április 1-jéig várják, az első három helyezettet 12 ezer, 8000, illetve 5000 dollárral jutalmazzák. A “legjobb munkákat” a teheráni Kortárs Palesztin Művészeti Múzeumban és több más helyszínen mutatják be.
A gúnyrajzversenyt a teheráni Karikatúra Háza és a Szarcsesmeh Kulturális Komplexum hirdette meg tiltakozásul a Charlie Hebdo francia szatirikus magazinban publikált Mohamed-karikatúrák ellen – írta a Tehran Times.
Az első holokauszttagadó iráni karikatúraversenyt 2006-ban rendezték meg, akkor egy dán lapban megjelent Mohamed-karikatúrák elleni tiltakozásul, a pályázatra 1200 rajz érkezett 62 országból.
A beérkezett pályázatok anyagából akkor is kiállítás nyílt, a korabeli beszámolók szerint az ott bemutatott rajzok közül nem egy a náci időkre emlékeztetően idézte fel az akkor a zsidókról kialakított sztereotípiákat.
Az elsődíjas marokkói karikatúrista, Abdalláh Derkaui rajzán egy Dávid-csillagos építődaru volt látható, amely az izraelieket a palesztinoktól elválasztó fal építésén működik, a fal mögött az auschwitzi haláltábor bejáratával.
A nyolcezer dolláros második díjat egy brazil rajzolóval megosztva egy francia pályázó nyerte el, a francia díjazott nevét azonban nem közölték és rajzát sem mutatták be, mert Franciaországban törvénybe ütközik a holokauszt tagadása.
“Hála a teheráni kiállításnak azok, akik ma a világon a holokauszt tagadásáról beszélnek, könnyebben megtehetik ezt és nem érzik többé magukat bűnösnek” – jelentette ki a 2006-os verseny alkalmából az akkori iráni kulturális miniszter.
Két évvel később Iránban könyvet jelentettek meg a teheráni Elm o Szanat
Egyetem iszlám milíciájának diákjai által készített holokauszttagadó karikatúrákból, a kötet bemutatóján részt vett az ország akkori oktatási minisztere is. A könyv címlapján egy kampós orrú, fekete kalapos zsidó karikatúrája volt látható, amint holtak árnyait rajzolja a földre.
http://www.tehrantimes.com/arts-and-culture/121284-iranian-institutions-to-hold-cartoon-contest-on-the-holocaust-
(MTI)