Németh Zsolt jobbikos képviselő októberben terjesztette be törvénymódosító javaslatát, miszerint azon ügyfelek, akik nem tudták fizetni megnövekedett törlesztőrészletüket, vagy egyéb sajnálatos esetek miatt bekerültek a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer – korábbi nevén BAR lista) rendszerébe, azok, ha kifizették a tartózásukat, ne szerepeljenek többet az adatbázisban.

A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis a kifizetés után még 5 évig szerepel minden adatuk és negatív minősítésük a rendszerben (úgynevezett passzív BAR). Németh Zsolt javaslata ezt csökkentette volna egy évre. A kormány nem támogatta.

A jobbikos képviselő újból benyújtotta javaslatát, kicsit átfogalmazva, hogy ne lehessen belekötni. Az adott bizottság ülésén viszont a kormány megint nem támogatta az előterjesztést, mondván, hogy az október 29-án beterjesztett salátatörvényében az már megtalálható. Németh Zsolt gyorsan fel is kereste az adott törvényjavaslatokat, s valóban, majdnem szóról szóra megtalálta a saját előterjesztését a kormány által benyújtott törvényjavaslat – csomagban. Ennek hatására visszavonta a javaslatát, ha már “ellopták” és jobbikos mivolta miatt nem szavazták meg. Annak viszont Németh Zsolt örül, hogy – mint kormányelőterjesztés – biztosan megszavazza a többség, imigyen mégis csak tudott segíteni azon a majdnem 900.000 emberen, akik szerepelnek a rendszerben.

jobbik.hu