A Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) főtitkári tisztségét betöltő Ontanu állítólag több mint nyolcvanezer négyzetméternyi államosított bukaresti telek visszaszerzését könnyítette meg egy üzletembernek 2006-2007-ben, ennek fejében pedig egy 1500 négyzetméteres bukaresti telket fogadott el megvesztegetésként. Az akkor négymillió eurót érő ajándék átvételében és értékesítésében a DNA szerint közvetítők játszottak szerepet: többek között az a Loredana Claudia Radu ügyvéd, aki Victor Ponta jogi képviseletét látja el a volt miniszterelnök nemrég kezdődött korrupciós perében.
A 2012-es választásokon Bukarest hat kerülete közül ötben az akkor kormányon lévő Szociálliberális Szövetség (USL) polgármesterjelöltjei szereztek mandátumot, a második kerület volt az egyetlen kivétel, ahol – a kormánykoalícióban szintén részt vevő – UNPR jelöltje győzött, a kerületet 2000 óta vezető Neculai Ontanu személyében.
A DNA azóta – az USL támogatásával függetlenként megválasztott – Sorin Oprescu főpolgármester politikai pályáját is derékba törte, és négy kerületi polgármestert is hosszabb-rövidebb időre rács mögé küldött. Ítéletek még nem születtek ezekben az ügyekben. A négy éve megválasztott bukaresti kerületi polgármesterek közül csak a harmadik és hatodik kerületi elöljárónak van esélye végigvinni mandátumát.
Romániában június ötödikén rendeznek önkormányzati választásokat.
(MTI)