Az evangélikus egyház állambiztonsági kapcsolatairól szóló könyvsorozat második kötetét mutatták be hétfőn Budapesten. A Luther Kiadó és a Magyarországi Evangélikus Egyház Tényfeltáró Bizottsága által megjelentetett kiadvány címe: Egyházvezetők 1. – Káldy Zoltán, Ottlyk Ernő.

Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője a bemutatón azt hangsúlyozta: kettős érzései vannak a könyv bemutatása miatt, mivel egy “boldogabb” országban nem kellene ezzel a témával foglalkozni. Hozzátette: az evangélikus egyház az egyetlen, amely a kommunista titkosszolgálati múlt feltárásával szervezetként következetesen foglalkozott.

Kitért arra is, hogy a tényfeltárás nem a legfontosabb feladata az egyháznak, ugyanakkor erkölcsileg, egyháztörténetileg fontos, hogy a nyilvánosságra kerüljenek az eddig titkos adatok. Hozzátette: a feltárással és azzal, hogy beszélnek az állambiztonsági múltról, az egyház többi tevékenységét is hitelesítik.

A felügyelő elmondta azt is: felmerült a kérdés, hogy lehet-e a tettes áldozat. Kifejtette: akik az ártás szándéka nélkül áldozattá váltak és nem tudtak nemet mondani a beszervezésre, azok “abszurd módon” az egyház túlélését segítették elő. Szerinte nem lehet általánosítva “ügynöközni”, különbséget kell tenni a tevékenységet között.

Gyarmati György történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója a könyv bemutatásakor elmondta, a készítők “tisztességgel” eleget tettek a megbízatásnak, tényfeltáró bizottságként teljesítették feladatukat, a két szereplőt, Káldy Zoltánt és Ottlyk Ernőt áldozatként és tettesként is bemutatják.

Földváryné Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke azt mondta, mérföldkőnek számít a kötet megjelenése, mert az egyházaknak is példát ad arra, hogyan lehet a kérdéshez viszonyulni, emellett “fontos és járható” utat mutat. Bemutatja a manipulációkat, az egyház belső bomlasztásának folyamatát és azt is, hogyan kerítette be az állambiztonságok azokat az embereket, akikből egyházvezetők lehettek.

Emellett a könyv tágabb kontextusba helyezi az egyház helyzetét, és bemutatja az akkori egyházpolitika hátterét is.

A két, már nem élő evangélikus püspök állambiztonsági kapcsolataival foglalkozó kötet bemutatóján jelen volt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.

(MTI)