Újabb halálos ítéletet hirdettek ki korrupciós ügyben Kínában csütörtökön. A Hszinjü városi törvényhozás volt elnökének azonban két évre felfüggesztették büntetését, vagyis vélhetően életfogytig börtönben marad.

Csou Csien-hua a kelet-kínai Csianghszi tartományi város népi gyűlésének volt az első embere, s bebizonyosodott, hogy csaknem száz alkalommal fogadott el kenőpénzt, visszaélt a hatalmával – jelentette az állami média.

A tartományi felsőbíróság immár másodfokon megállapította, összesen 10,2 millió jüant (375 millió forint), 12 ezer dollárt (2,7 millió forint) és 150 ezer hongkongi dollárt (4,3 millió forint) kapott, továbbá – más nagy értékű tárgyak mellett – három darab 50 grammos aranyrúddal is megajándékozták.

Az 59. évében járó férfit már első fokon élete végéig eltiltották a közügyek gyakorlásától, és személyes vagyonának elkobzásáról rendelkeztek.

Csianghszi tartományban tavaly 1216 embert állítottak bíróság elé összesen 978 vesztegetési ügyben. Közülük 23-an voltak megyei vagy magasabb szintű vezetői beosztásban – számolt be róla összeállításában a Hszinhua hírügynökség.

Egyikük, Vang Kuo-jan, egy Nancsang városi egyetem pártszervezetének a vezetője 15 évet kapott, mert 6 millió jüant (220,7 millió forint) fogadott el. Hu Li, a tartományi szállítási osztály vezetője ugyancsak milliós vesztegetési ügyben volt főszereplő, őt 18 év börtönre ítélték.

A Kínai Kommunista Párt fegyelmi szervei 2013-ban csaknem 182 ezer különböző szintű vezetőt, hivatalnokot büntettek meg korrupció miatt, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A folyamatban lévő ügyek közül kiemelik az állami vagyonkezelő bizottság volt vezetője és a közbiztonsági miniszter helyettese elleni vizsgálatot.

(MTI)