Több mint érdekes stációhoz érkezett a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Művészetoktatási Intézmény „egyházi” kézbe történő átadásával kapcsolatban.

Előzmény: 2012. május 30-án a hajdúsámsoni képviselő testület 7 tagja igen szavazatával beteljesedni látszott az a rémálom, amely néhány héttel azelőtt került napvilágra, miszerint a HIT gyülekezete, pusztán felebaráti segítségnyújtásból átveszi a megye legnagyobb, egyben Hajdúsámson egyetlen 1.200 tanulót számláló igen korszerű iskoláját. A polgármester Hamza Gábor, aki fennhangon szidta áprilisban a HIT gyülekezetét, mint akit megszállt az angyal (vagy inkább az ördög?), úgy tolta a hitesek szekerét, hogy megszületett a határozat, hogy átadják az iskolát.

A szülők nagy része felháborodott ezen. Sokan nem mertek kiállni, ”meg lettek kicsit – nagyon presszionálva”, de volt több mint 200 szülő, akik biza ki és lenyilatkozták, hogy nem akarják, hogy a HITES „ál-vallás” zúduljon gyermekeik nyakába. Az önkormányzatnak viszont főt a feje, hogyan varja el a szálakat, ugyanis az ő feladata gondoskodni a több mint 200 gyerek oktatásáról. Megkerestek fűt-fát, azaz minden környező települést, de mindenhol lököttnek tartották a sámsoni képviselőket. Felelőtlennek azt a döntést, amelynek következtében elüldözik szülőhelyükről a gyermekeket. Vajon mennyit ért ez a polgármesternek, no meg a bandájának?

A sámsoni képviselő testület egyik tagja, aki véletlenül HITES még Ebesre is elutazott, hogy rávegye az ottani döntéshozókat, hogy ugyanmán fogadják be az elüldözött sámsoni kisdiákokat. Vajon Hajdúsámsont vagy a HITES testvéreket szolgálja ez az ember? (Ebes Képviselő Testületének döntéséről szóló kivonatos jegyzőkönyvet mellékletként csatoltam)

Végül a sok elutasítás után egy másik megye Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyéből Szakoly települést hajtották fel, akikkel meg is egyeztek, hogy majd áthordják a gyerekeket minden nap. A polgármester döntésük megalapozottságát alátámasztva így indokolt: „a gyerekek utaztatása az önkormányzatnak nem kerül pénzébe, ugyanis azt a HIT gyülekezete finanszírozza.” Jaj, szegény sámsoni szülők, akik így cseberből – vederbe esnek, ugyanis a gyerekeik Szakolyba történő utaztatása révén mégis a Hites brancs karmai közé kerülnek. Nesze neked Hajdúsámson, így szeretnek és gondoskodnak rólatok képviselőitek!

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal törvénysértőnek találta a sámsoni döntést és annak visszavonására szólította fel az önkormányzatot. Persze a nagyokos polgármester és csatlósai visszaírtak a kormányhivatalnak, hogy rosszul értelmezik a jogszabályokat és gyakorlatilag nem értenek kellő képen a kérdéshez.

A kérdésben népszavazást is próbáltak a szülők indítani, de a jegyző elgáncsolta minden próbálkozásukat. Vajon a polgármester és csatlósai, a jegyző kinek az érdekében cselekedtek? Vajon mivel motiválhatták őket ilyen tettekre?
Napjainkban: az a hír járja, hogy a kormányhivatal kitartva korábbi álláspontja mellett, felfüggesztette a HIT gyülekezete által beadott engedélyeztetési eljárást, mivel „aránytalan terhet jelentene a sámsoni kisdiákok részére” az, hogy másik megyébe buszoztatják őket.

Továbbá az is hírlik, hogy ezt a békát a HITesek nem akarják lenyelni és mindent, szó szerint mindent bevetnek, hogy még ebben a hónapban összeüljön a bíróság és az ő javukra döntsön. Sokan tudni vélik, hogy megvan már a bíró személye is F. Ildikó személyében.

Még 10 nap van az iskolakezdésig. Vajon hogyan folytatódik a történet. Vajon tényleg a jó fog itt is győzedelmeskedni, mint a mesékben, és megszabadul végleg a település a HITES rémálomtól?

Ágoston Tibor

Csatolmány Méret
Ebes testületi ülés kivonat.2012.doc 83.5 KB

1345747800