A szocialista tervgazdasági modell frissítéséről döntött a kubai kommunista párt VI. kongresszusán. A régi rendszert piaci elemekkel tarkítják, a konferencián az állami vállalatok hatékonyabb működtetéséről és a szociális kiadások megnyirbálásáról is született döntés. Az ötven éves jubileumi kongresszus más érdekességet is tartogatott, Fidel Castro bejelentette, hogy visszavonul.

Noha ezekről a lépésekről korábban is tudhattunk már, Raúl Castro nyitóbeszéde sokakat meglepett: javaslata alapján a magas politikai tisztséget viselők maximum tíz évig tölthetik be mandátumaikat, ugyanis túl merev a politikai rendszer, szükség van arra, hogy időről időre friss, új gondolkodású emberek kerüljenek a legfőbb döntéshozó pozíciókba – vélekedett Raúl.

Olvad a jég, beszűrődhet a kapitalizmus

A pártkongresszus végül a Gazdasági és Társadalmi Irányváltoztatás című dokumentumban szereplő irányelvek mellett szavazott. Ebben dolgozták ki a “piaci szocializmus” nevű sajátos programját, amelyen nem csak szakértő bizottságok dolgoztak hónapokon át, hanem a kubai állampolgárok is hozzáfűzhették ötleteiket. Kuba a szocialista ideológia szigorú fenntartása mellett nagyobb autonómiát biztosít majd az állami vállalatok számára a napi döntéshozatalban és a személyügyi kérdésekben, ezentúl szabadabban határozhatnak az áraikat és a marketingstratégiájukat illetően. Így már nagyobb felelősség hárul az igazgatókra, különös tekintettel arra, hogy az állam nem fogja támogatni a veszteséges vállalkozásokat.

E mellett látható, hogy bár a “póráz” hosszabb lett, az állam tulajdonában lévő cégeket érintő komoly kérdésekben továbbra is a kormány határozza meg a fő irányvonalakat.

A párt felismerte, hogy a foglalkoztatáspolitikán ideje változtatni, hiszen nem működik hatékonyan a bürokrácia, ráadásul nagyon sok pénzt felemészt a teljes foglalkoztatottság fenntartása. Egy stabil munkaerőpiac létrehozása érdekében leépítik az állami tisztviselők ötödét arra számítva, hogy az elbocsátottakat a formálódó magánszféra humán erőforrás-igénye fogja felszívni.

Marad a gerontokrácia

Fidel “egyeduralmának” 52. évében jelentette be, hogy távozik a párt éléről és az öccsének adja át a főtitkári szerepet. Ez formális lépés volt csupán, hiszen a 84 éves Fidel 2006 óta már nem vett részt a napi teendők irányításában.

“A Kubai Kommunista Párt vezetőinek a legtehetségesebbek közül kell kikerülnie, hogy szembe tudjanak szállni a hatalommal [USA -val – a szerk.], amelyek az egész emberiségre veszélyt jelentenek, s olyan gengsztereket hoz létre, mint a NATO, ami 29 nap alatt közel négyezer légitámadást hajtson végre Afrika egyetlen országa [Líbia – a szerk.] ellen” – mondta el a véleményét a volt diktátor.

Fidel a tisztújítást fokozatosan hajtotta végre, az öccsének öt évet kellett várnia arra, hogy megkapja az ország és a párt legrangosabb pozícióját. A “generációváltás” fogalom azonban relatív, Raúl és az új vezetés tagjai sem tartoznak a legfiatalabbak közé.

A döntések ambiciózusak, ezek a lépések elkerülhetetlennek tűnnek ahhoz, hogy a régóta gazdasági problémákkal küzdő karibi szigetország végre talpra tudjon állni. A kérdés az, hogy a továbbra is idős tagokból álló vezetés elég nyitott és kreatív lesz-e a vegyes rendszer által gerjesztett eddig ismeretlen problémák megoldására.

Forrás: Kitekintő.hu – Marosvölgyi Dóra