Viktor Janukovics ukrán elnök a hatalmával visszaélve mesés vagyont halmozott fel – írta Vitalij Klicsko a Bild című német lap keddi számában.

Az ellenéki Ütés (UDAR) párt elnöke vendégkommentárjában kiemelte: “nincs politikus Ukrajnában, aki Janukovicsnál arcátlanabbul használja a hatalmát arra, hogy vagyonokat harácsoljon össze saját magának és családjának”.

Becslések szerint Viktor Janukovics 200 millió dollárral rendelkezik, van még több luxusvillája és egy 35 ezer hektáros vadászbirtoka is, és a legszívesebben magánrepülőgéppel vagy helikopterrel közlekedik, de az adóbevallásában csak 3 millió dollár értékű vagyont jelölt meg. A többi pénzét svájci és liechtensteini számlákon tartja, és különleges kapcsolatok fűzik Ausztriához, ahol valószínűleg kétes üzelmeket bonyolít le – írta a volt ökölvívó világbajnok, aki A KO-rovat címmel rendszeresen ír vendégkommentárt a legnagyobb példányszámú német lapba.

Hozzátette, hogy az államfő nem csak a személyes vagyonát gyarapítja. Fogorvosi végzettséggel rendelkező fia “csodával határos módon egyszer csak a világ leggazdagabb emberei közé emelkedett, 500 millió eurós vagyonával a (szupergazdagokat bemutató) Forbes-listára is felkerült” – írta Vitalij Klicsko, megjegyezve, hogy minderről a sajtó beszámolt már, de “az EU mégsem tudott kiszenvedni magából szankciókat” Janukovics ellen.

A kijevi vezetés és az ellenzék tárgyalásain nagyon nehéz egy asztalnál ülni “ezzel a szélhámossal” – írta az Ütés elnöke. Felidézte, hogy az egyik tárgyaláson az államfő azt mondta neki, hogy akár fel is oszlathatják a parlamentet, és akkor megszűnik Klicsko mentelmi joga.

Ez a megjegyzés “több volt burkolt fenyegetésnél” – írta Vitalij Klicsko. Hozzátette, hogy a kormányzat előkészített egy törvényt, amelynek alapján nem indulhat az elnökválasztáson, mert külföldön is van bejelentett lakóhelye.

A politikus ökölvívói sportolói pályafutása idején több mint tíz évig Németországban élt.

(MTI)