Ezzel kapcsolatban a UNIAN ukrán hírügynökség idézte Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnököt, aki azt mondta, hogy a várhatóan már 2016-ban működő vezeték megépítéséhez ukrán részről az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) kérnek pénzügyi segítséget.
Az új vezetékkel napi 80 millió köbméterre bővülhet Ukrajna gázimportja Lengyelország felől, ami gyakorlatilag teljesen kiválthatja az orosz importot.
Ukrajna évi gázszükséglete 40-45 milliárd köbméter, aminek csaknem a felét korábban Oroszországból szerezte be. A Gazprom júniusban teljesen leállította a gázexportot Ukrajnának. A további szállítások feltételéül azt szabta, hogy a jövőben csak annyi földgázt juttat a szomszédos országnak, amennyit az előre kifizet. December 9-én újraindult az orosz földgázszállítás Ukrajnának, miután Kijev 378 millió dollárt utalt át az orosz cégnek, amely ezért cserébe 1 milliárd köbméter földgázt exportál.
Ukrajna elsőként Lengyelországon keresztül kapott fölgázt az Európai Unióból, de a vezeték szűk kapacitása miatt a mennyiség évi nem több mint 1,5 milliárd köbméter. Az UNIAN megjegyezte, hogy Ukrajna Magyarország felől évi 6 milliárd, Szlovákia felől 10 milliárd köbméter földgázhoz juthat.
(MTI)