A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy szerezzen Ukrajnától garanciákat a kárpátaljai magyarság védelme érdekében.

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján jelezte: az ukrán-orosz konfliktusban egyre hevesebbek a harcok és egyre magasabb az áldozatok száma, sőt egy szerződéses katona személyében magyar áldozat is van.

Úgy vélte: jobb az óvatosság, a kormány pedig nem követheti el újra azt a történelmi bűnt, mint a délszláv háború idején, amikor szó nélkül nézte, hogy a szerb hadseregbe tömegével sorozták be a vajdasági magyarokat és irtattak velük magyar falvakat.

A Jobbik attól tart, hogy Ukrajnában szélesebb területekre is kiterjednek a harcok és az ukrán hadseregben is eljöhet az a pont, hogy besorozzák a kárpátaljai magyarokat. Emiatt arra szólították fel a kormányt, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával és követeljenek garanciákat a kárpátaljai magyarság megvédésére annak érdekében, hogy “ne legyenek véráldozatai idegen érdekeknek”.

Mirkóczki Ádám szerint tárgyalási alap lehet a Magyarországról szállított gáz mennyisége, de más eszközök is rendelkezésére állnak. A jobbikos politikus egyúttal komoly nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte azt a felvetést, hogy Ukrajnát be kellene hívni a Visegrádi Négyek katonai csoportjába.

(MTI)