Dmitrij Peszkov szerint “a délkelet-ukrajnai események logikája” azt diktálná, hogy a Nyugatnak Ukrajnát szankciókkal kellene sújtania amiatt, hogy nem hajtja végre a minszki egyezségeket. Egyben azt sürgette, hogy Franciaország és Németország, amely közreműködött a fehérorosz fővárosban február 12-én aláírt végrehajtási intézkedéscsomag megszületésében, tegyen többet annak érdekében, hogy az ukrán vezetés teljesítse a válság rendezésében vállalt kötelezettségeit.
A Kreml szóvivője közölte, hogy az orosz vezetést “igen nagy aggodalommal tölti el” a nehézfegyverzet bevetése, a folytatódó tüzérségi támadások Délkelet-Ukrajnában, s mindez a minszki megállapodások konkrét pontjait sérti meg.
A szakadár “donyecki népköztársaság” védelmi minisztériumának hétfői közlése szerint az ukrán katonaság az elmúlt napokban ötvenszer sértette meg a február 15-én hatályba lépett tűszünetet. Az ukrán fegyveres erők ugyanakkor arról számoltak be, hogy a délkelet-ukrajnai “felkelők” az éjjel és hétfőn több mint húsz alkalommal lőtték őket tüzérségi fegyverekből.
A februárban Minszkben aláírt végrehajtási intézkedéscsomag 2. pontja a nehézfegyverzet különböző típusainak meghatározott távolságra való visszavonását írta elő.
Alexander Hug, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziójának helyettes vezetője ugyanakkor múlt csütörtökön arról számolt be, hogy a szemben álló felek együttműködésének hiánya miatt a szervezet továbbra sem tudja megerősíteni a nehézfegyverek teljes mértékű kivonását a kelet-ukrajnai Donyec-medence harci övezeteiből. Közölte, még mindig előfordul, hogy akadályozzák a megfigyelők munkáját.
Az önhatalmúlag kikiáltott “donyecki és luhanszki népköztársaságok” vezetői március 4-én jelentették be, hogy befejezték a nehézfegyverek kivonását a harcvonalról. Az ukrán védelmi minisztérium pedig a múlt szerdán közölte, hogy befejezték a műveletet.
Andrij Liszenko, a kijevi hadműveleti parancsnokság szóvivője a múlt pénteken azzal vádolta a szakadárokat, hogy nem osztották meg az információt az EBESZ-szel nehézfegyvereik új helyéről, illetve nem engedik oda a megfigyelőket.
Az orosz elnök szóvivője Moszkvában egyéb ügyekre is kitért hétfői sajtótájékoztatóján. Kérdésre válaszolva nem erősítette meg, de nem is cáfolta Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő kisebbik fiának a halálhírét. Azt mondta, nincs információja erről.
Az ifjabbik Viktor Janukovics ukrajnai közlések szerint a múlt csütörtökön a szibériai Bajkál-tó jeges vizébe fulladt, amikor mikrobusza alatt beszakadt a tó jege.
Dmitrij Peszkov az európai szélsőjobboldali és nacionalista pártok múlt vasárnap Szentpéterváron megrendezett fórumáról azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek jelentettek az eseményről. A szóvivő annyit tett hozzá, hogy a rendezvény “nem a mi ügyünk”.
(MTI)