Fontolóra veszik a Donyeck megyei Moszkva-barát szakadárok Vlagyimir Putyin orosz elnöknek azt a javaslatát, hogy halasszák el a vasárnapra tervezett népszavazást a kelet-ukrajnai megye függetlenségéről.

Denisz Pusilin, a “donyecki népköztársaság” önhatalmúlag kikiáltott vezetője közölte, hogy csütörtöki gyűlésükön megvitatják a felvetést.

Az ukrán kormány vezető tisztségviselői egyelőre nem reagáltak Putyin javaslatára, amelyben az orosz elnök egyebek közt az ukrán terrorellenes hadműveletek leállítását követelte, és azt állította, hogy Oroszország visszavonta a hadsereg egységeit az ukrán határ térségéből.

Az orosz elnök bejelentésével egy időben – még nyilvánvalóan nem Putyin szavaira válaszolva – Szerhij Pasinszkij, az ukrán elnöki hivatal ügyvivő vezetője Kijevben arról beszélt, hogy folytatódik a terrorellenes művelet, s azt ígérte, “megsemmisítenek vagy elfognak minden terroristát” a Donyeck megyei Szlovjanszkban és a szomszédos Kramatorszkban. Hozzátette mindazonáltal: a kormányerők egyelőre nem hatolnak be Szlovjanszk városába, hogy békés lakosok ne essenek a harcoknak áldozatul.

A belügyminisztérium részéről hasonló tartalmú nyilatkozat hangzott el szerdán. Az UNIAN hírügynökségnek a tárcánál megerősítették, hogy folytatódik a szlovjanszki művelet, és négy darab BTR-4 páncélozott szállító harcjárművet is a harcoló nemzeti gárdisták rendelkezésére bocsátottak.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) közlése szerint az ország délkeleti részén a terrorellenes művelet kezdete óta eddig a biztonsági erők 14 tagja vesztette életét, és 66-an sebesültek meg. Valentin Nalivajcsenko SZBU-főnök hozzátette, hogy az elmúlt napokban mintegy 30 fegyveres szakadárt öltek meg. Az SZBU-nak nincs információja arról, hogy a fegyvertelen lakosok közül bárki meghalt volna a harcokban.

Az SZBU sajtóközpontjában az este azt közölték, hogy fogolycsere keretében kiszabadult az SZBU Alfa különleges egységének három, Szlovjanszkban foglyul ejtett tagja, akikért cserébe a kormányerők az egyoldalúan kikiáltott “donyecki népköztársaság” három elfogott helyi vezetőjét adták át.

A nap folyamán Olekszandr Turcsinov házelnök, ügyvivő államfő megbeszélést folytatott Kijevben Jeffrey Feltman ENSZ-főtitkárhelyettessel, akit a május 25-re kiírt ukrajnai elnökválasztás tisztaságáról biztosított. Turcsonov azt mondta, Kijev ezt annak ellenére szavatolja, hogy Moszkva szerinte mindent megtesz az elnökválasztás aláaknázására.

(MTI)