A javaslat ellen 16-an szavaztak, 9-en tartózkodtak és 129-en nem szavaztak. A voksolás után a képviselők egy része “szégyent” kiabált, és a posztjáról eltávolított volt elnök, Viktor Janukovics híveiből álló Ellenzéki Blokk képviselői kivonultak az ülésteremből. Egyetlen támogató szavazatot sem kapott az előterjesztés az Ellenzéki Blokktól, valamint a kormánykoalícióhoz tartozó Önsegítés (Szamopomics) párttól.
Előzőleg külön szavazással a parlament meghagyta tisztségében Pavlo Klimkin külügy- és Sztepan Poltorak védelmi minisztert, előbbit 351, utóbbit 347 szavazattal.
Az Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök által a parlament elé terjesztett új kormány tagjai között van három külföldi is: a pénzügyminiszternek előterjesztett Natalja Jareszko amerikai, a gazdasági tárca élére javasolt Ajvarasz Abramavicsusz (Aivaras Abromavicius) litván, a leendő egészségügyi miniszter, Alekszandr Kvitasvili pedig grúz állampolgárságú. Petro Porosenko ukrán elnök kedden rendelkezett arról, hogy mindhárman kapják meg az ukrán állampolgárságot. Az államfő hangsúlyozta, hogy mindhárman nemzetközileg elismertek saját szakterületükön, és az ukrajnai reformok sikeres véghezvitele érdekében az országnak a korrupció elleni küzdelem, a pénzügyi tervezés és a válságkezelés nemzetközi gyakorlatát jól ismerő, szakértő miniszterekre van szüksége.
Az új kormány összetételéről szóló szavazások alatt Porosenko elnök jelen volt a parlamenti ülésen. A döntéseket megelőző beszédében a képviselők előtt bejelentette, hogy rendeletet ír alá, amely alapján azok az oroszok, fehéroroszok és más külföldiek megkapják az ukrán állampolgárságot, akik a keleti országrészben “Ukrajna dicsőségéért és függetlenségéért harcolnak fegyverrel a kezükben Moszkva agressziójával szemben”.
Az elnök reményét fejezte ki, hogy az ukrán állampolgárok számára vízummentességet biztosít az Európai Unió már a jövő májusi rigai csúcsértekezletén.
Az új kormány összetételéről elfogadott határozati javaslat alapján a külügy- és a védelmi minisztereken kívül a leköszönő kabinet több tagja is megőrzi posztját. Eszerint a miniszterelnök Arszen Avakovot javasolta ismét a belügyi tárca élére, Szerhij Kvitet oktatási, Pavlo Petrenkót pedig igazságügyi miniszternek. Jurij Prodan eddigi energetikai miniszter helyére azonban helyettesét, Volodimir Demcsisinát terjesztette a parlament elé.
(MTI)