A kínai diplomácia bölcsességéről fog árulkodni az, ahogy Peking nyilvánosan állást foglal majd Kelet-Ukrajna kérdésében a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatandó tárgyalások után – áll a Global Times című angol nyelvű kínai napilap véleménycikkében, amely egyébként óv az elhamarkodott kinyilatkoztatásoktól.

A Lavrov érkezésének napján, kedden megjelentetett jegyzetben a nyugati médiára hivatkozva arról írnak, hogy az orosz diplomácia vezetője Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő hónapban esedékes látogatásának előkészítése mellett bizonyára részletesen tájékoztatni fogja vendéglátóit a feszültséggel terhes kelet-ukrajnai helyzetet illető moszkvai véleményről, és a kínai vezetők is elmondják majd a magukét.

A lap közbevetőleg megjegyzi, hogy különbséget lát a Krím és a kelet-ukrajnai régió helyzete között. Úgy véli, a Krím csatlakozását Oroszország döntése tette lehetővé, miközben a keleti részen történtekben több spontaneitást lát. A térség esetleges elszakadása Ukrajnától közvetlen csapást jelentene Ukrajna nemzetközi törvények által garantált területi egységére – fogalmaz az írás szerzője, aki szerint Putyin a katonák határ mellé vezénylése ellenére sem biztos a dolgában.

A Global Times szerint Kínának nem szabad elhamarkodottan állást foglalnia a kérdésben. Úgy véli, Pekingnek a Krím bekebelezése utáni helyzetben az adott felállás stabilizálását kell támogatnia. Olyan megoldást kell szorgalmaznia, amely egyszerre szolgálja Kijev, a kelet-ukrajnai oroszok, Moszkva és a Nyugat érdekeit.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a fontos kínai-orosz kapcsolatokat meg kell védeni, tenni kell azért, hogy az ukrán válság ne távolítsa el egymástól Pekinget és Moszkvát. A cikkíró úgy véli, a jelenlegi helyzetben Peking hivatalosan deklarált semlegessége felértékelődött, s ezért a szerepe is megnőtt a béke elősegítésében.

Kínának úgy kell egyensúlyoznia, hogy ne támogassa a kelet-ukrajnai térség függetlenségi törekvéseit, ugyanakkor ne hagyja elszigetelődni Moszkvát – állapítja meg az írás. Hozzáteszi, hogy Kína sohasem vált igazán befolyásos közvetítővé a nemzetközi konfliktusokban, de talán az ukrán válság rendezésének elősegítésében eredményes lehet.

(MTI)