A felderítési információk szerint a 49-es déli katonai körzethez tartozó 33-as gépesített lövészdandár 80 tagja ellen indítottak büntetőeljárást parancsmegtagadás miatt. A katonák ugyanis megtagadták, hogy Ukrajnába utazzanak azután, hogy megkapták a kiképzést a nyugat-oroszországi Rosztovi területen lévő egyik katonai támaszponton.
Moszkva továbbra sem ismeri el, hogy az orosz fegyveres erők kötelékébe tartozó, hivatásos katonák tartózkodnának a Donyec-medencében, hanem állítása szerint valamennyi orosz állampolgár zsoldosként szolgál a szakadárok oldalán.
A közelmúltban a kijevi hadműveleti parancsnokság ugyanakkor arról számolt be, hogy a zsoldosok közül is egyre többen dezertálnak a szakadároktól, vagy nem hosszabbíttatják meg szerződésüket. A parancsnokság egyik szóvivője elmondta, hogy értesülésük alapján a Luhanszk megyei Alcsevszkben állomásozó második hadtestnél mintegy 230 zsoldos tagadta meg, hogy aláírja az október-november hónapokban lejáró szerződése meghosszabbítását.
Az ukrán fegyveres erőktől szintén rengetegen dezertálnak. A kelet-ukrajnai hadművelet elindítása óta eltelt másfél év alatt összesen 16 ezer eljárást indítottak dezertálásért – közölte nemrég az ukrán katonai főügyész. Anatolij Matiosz hozzátette, hogy a dezertőrök közül mindössze 344-et találtak meg a rendőrök.
Véleménye szerint tavaly tavasszal, amikor elindult a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet, Ukrajna nem volt felkészülve a háborúra. Ezzel szemben Oroszország mindent alaposan előkészített. Az orosz fegyveres erőknek rengeteg elavult technikája volt, amelyet a Donyec-medencében bevethetett, és a hírszerzés mindent tudott az ukrán hadsereg állapotáról.
Matiosz szerint csak egyvalamire nem számított Moszkva: az önkéntes alakulatokra, amelyek a hadművelet elején 60-70 százalékban biztosították az állam védelmét. “Jól képzett, jól szervezett hadseregünk nem volt, viszont voltak egyes emberek, akik hőstetteket hajtottak végre. Isteni gondviselésnek tartom azt, hogy ilyen körülmények közepette is helytálltunk” – jelentette ki az ügyész.
Az utóbbi hetekben a kijevi hadműveleti parancsnokság jelentései szerint a szakadárok alapvetően tartják magukat a tűzszünethez, elvétve dördül csak el néhány lövés, amivel Kijev szerint a szakadárok támadást akarnak kiprovokálni az ukrán katonákból, utóbbiak viszont ezekre nem reagálnak.
Folyamatban van a front menti övezet teljes fegyvermentesítése mindkét oldalon. A minszki megállapodásoknak megfelelően a felek között egy harminc kilométer széles fegyvermentes övezetnek kell létrejönnie, hogy ezáltal biztosított legyen a teljes tűzszünet. Kijevi jelentések alapján jelenleg a katonák főként aknamentesítést végeznek a hadműveleti övezetben. Az aknák, illetve az út menti erdőkben a szakadárok által elhelyezett gránátcsapdák nemcsak katonák, de több civil halálát is okozták az elmúlt hetekben.
(MTI)