Merő propagandának nevezte Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő azokat a feltételezéseket, hogy Oroszország magához akarja csatolni Ukrajna egyes területeit. Leszögezte azonban, hogy Moszkva nem tudja és nem is fogja szavatolni a szomszédos ország területi épségét, mert sosem vállalt erre kötelezettséget.

Medvegyev a Bloomberg amerikai üzleti televíziónak kedden adott interjúban beszélt erről.

“Ami a különféle hipotéziseket illeti, amelyek szerint Oroszország valamilyen újabb területeket akarna magához csatolni, mindez nem több propagandánál, ezt kommentálni sem kívánom” – mondta a kormányfő.

Kérdésére válaszolva Medvegyev leszögezte, hogy Oroszország nem tudja és nem is fogja szavatolni Ukrajna területi épségét. “Senkinek semmit nem kell garantálnunk, mert sosem vállaltunk magunkra erre vonatkozó kötelezettségeket, de abból indulunk ki, hogy a legfőbb feladat a helyzet csillapítása Ukrajna területén. Nem kell garantálnunk valamit valakinek, hanem csillapítanunk kell a helyzetet” – mondta Medvegyev. Hozzátette, hogy Ukrajna területi épségét az szavatolná leginkább, ha Kijev közvetlen párbeszédet folytatna az összes régióval. Ezzel összefüggésben felszólította az uniós partnerországokat és az Egyesült Államokat: szavatolják, hogy nem fognak beavatkozni Ukrajna belügyeibe, és nem fogják “belerángatni” az országot a NATO-ba.

A kormányfő a szakadár Luhanszk és Donyeck megyékben, illetve a más területen lakók véleményének tiszteletben tartására szólított fel. “Ha ők valamilyen referendumokat tartanak, meg kell értenünk, hogy mit akarnak, és miért helyezkednek ilyen álláspontra…” – mondta a miniszterelnök.

Medvegyev arról is beszélt, hogy Oroszország tiszteletben tartja az ukrán lakosság véleménynyilvánítását a közelgő elnökválasztáson, de ez nem jelenti azt, hogy annak eredményét kész elismerni. “Az eredmények elismerése egy dolog, a véleménynyilvánítás tiszteletben tartása pedig egészen más” – mondta a kormányfő.

Medvegyev szerint a jelenlegi helyzet Ukrajnában olyan, hogy nem lehet megtartani az elnökválasztást, ezért a szavazás eredményét aligha fogja elismerni Oroszország. Az ukrajnai választással nemcsak az a gond, hogy csekély a legitimitása, hanem az is, hogy a régiók egy része nem akar részt venni benne. “És ekkor ezeknek a választásoknak a legitimitása valóban kérdésessé válik” – mondta.

Az orosz kormányfő megismételte Moszkva álláspontját, amely szerint az ukrajnai elnökválasztás alkotmányellenes hatalomváltás eredménye. Viktor Janukovicsot szerinte senki se mondatta le államfői posztjáról, az ukrán politikus se mondott le, és vele kapcsolatban nem történt közjogi felelősségre vonás sem, tehát jelenleg is ő Ukrajna elnöke. (Janukovicsot február 22-én buktatta meg a kijevi parlament, majd Olekszandr Turcsinovot választotta meg ügyvivő államfőnek).

Az orosz kormányfő arról is beszélt, hogy Oroszország egyáltalán nem akar foglalkozni a saját területén – az ukrán határ térségében tartott – hadgyakorlattal kapcsolatos nyugati nyilatkozatokkal. Moszkvát egyáltalán nem kell, hogy izgassa az sem, mit mondanak a Nyugaton arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn arra utasította a védelmi minisztert, rendelje vissza az ukrán határral szomszédos területekről a hadsereg egységeit. Hozzátette, hogy országa kész a Nyugat rendelkezésére bocsátani a csapatmozgásokkal kapcsolatos információkat.

Medvegyev szerint országa kész tárgyalni Ukrajnával a gáz áráról, de Kijevnek ki kell fizetnie adóssága jelentős részét, továbbá menetrendet kell készítenie a további adósság törlesztéséről, hogy igazolja szándékai komolyságát. A mostani, 485 dolláros gázár szerinte igazságos, ráadásul az egyik elnökjelölt, Julija Timosenko írta alá a róla szóló megállapodást. (Timosenko akkoriban ukrán kormányfő volt, és elítélték a megállapodás aláírása miatt).

(MTI)