A magas rangú diplomata közlése szerint mindeközben “a szankciós spirált csavaró” Egyesült Államok tavaly növelte áruforgalmát Oroszországgal. Egyes adatok szerint 20 százalékkal emelkedett az amerikai export.
Csizsov a hétfőn Brüsszelben elfogadott újabb uniós szankciókra utalva bírálta az EU-t, mondván, hogy a szervezet egységének a demonstrálása “öncélúvá vált”. Nevek és országok említése nélkül közölte, hogy “a folyamatban részt vevők” elmondták neki, a szankciós lista tízszer nagyobb lett volna, de “titáni erőfeszítéseiknek” köszönhetően sikerült azt csökkenteni.
Oroszországnak az Európai Unióhoz akkreditált nagykövete a minszki csúcstalálkozóra, azaz a német kancellár, a francia, az ukrán és az orosz államfő szerdai tanácskozására utalva arról is beszélt, hogy az Európai Unióban “vannak olyan vélemények is”, amelyek szerint ideje a szankciókkal felhagyni és helyreállítani a stratégiai partnerséget Oroszországgal.
Csizsov megjegyezte: az európai uniós tagállamok többsége tisztában van azzal, hogy ha Ukrajnába fegyvereket szállítanak, akkor megnő a kockázata annak, hogy Oroszországot belerángatják a konfliktusba. A nagykövet egyszersmind ellentmondásosnak tartja, hogy olyan európai országok támogatják a fegyverszállítást Ukrajnának, amelyek nem gyártják azokat.
(MTI)