Az orosz katonaság vérontás nélkül fogja elérni célját a Krím félszigeten, mert az ukrán hadsereg szétesett – vélte egy orosz katonai szakértő a Vedomosztyi című orosz napilapnak nyilatkozva, amely a Kreml krími katonai beavatkozását bíráló kommentárokat is közölt hétfőn.

Mihail Barabanov, a Moscow Defense Brief című lap szerkesztője a Vedomosztyinak azt mondta, hogy szerinte az ukrán hadsereg nem harcképes, az orosz államfőnek pedig nem célja a Krím félsziget jogi értelemben vett elszakítása Ukrajnától, mert az “túlságosan nehézkes lenne nemzetközi szempontból”. Inkább arról lehet szó, hogy a terület de facto átkerülne Oroszország protektorátusa alá. A katonai szakíró szerint Moszkva most azt is elérheti, hogy az orosz fekete-tengeri hadiflotta krími tartózkodásának ne szabjanak időhatárt és ne korlátozzák a flotta ottani ténykedését.

A háború nemcsak a nemzetközi egyezmények megsértését jelenti, hanem annak az elismerését, hogy a fegyvereken kívül nincs más eszköze az érvelésre egy országnak – figyelmeztetett a Vedomosztyi kommentárja. A szerkesztőségi vélemény szerint “ha nem is lesznek közvetlen összecsapások, a háború provokálása – és a jelzés nélküli egyenruhát viselő katonák bevitele a szomszédos szuverén ország területére provokáció – szégyenletes és szükségtelen eszköz”.

A Vedomosztyi – amely az amerikai The Wall Street Journal és a brit Financial Times című lapok közös oroszországi kiadványa – arra is rámutat: miközben Oroszország kapcsolatai feszültté válnak más államokkal, az orosz állami sajtó és propagandagépezet fő feladata az, hogy meggyőzze az ország lakosságát és a világot, jogszerű az erőszak alkalmazása, és egyebek közt történelmi okokkal és az orosz lakosság fenyegetettségével igazolja a lehetséges katonai lépéseket. A lapban megjelent “Tévedések háborúja” című kommentár szerint mindez az 1930-as évek náci és a sztálinista diplomáciájának érvelésére emlékeztet.

A tekintélyes orosz üzleti-politikai napilap vezércikke arra figyelmeztet, a konfliktus kiterjedése a Krím félszigeten és Ukrajnában azzal fenyeget, hogy lefékezi az orosz gazdaságot. Az újságnak a kormány pénzügyi-gazdasági blokkjának képviselői név nélkül elmondták, “nyilvánvaló, hogy az ukrajnai szembenállás és a katonaság bevetése (Ukrajnában) csak ront az orosz gazdaság amúgy sem egyszerű helyzetén. A kormány két munkatársa elárulta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem egyeztetett a kormánnyal, mielőtt hozzájárulást kért a parlament felsőházától a fegyveres erők ukrajnai alkalmazásához.

http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/635421/krym-ne-protivnik

http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/635411/vojna-s-ekonomikoj

http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/635431/pobeda-nad-razumom

http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/635531/vojna-zabluzhdenij

(MTI)