Donald Tusk elismerte ugyanakkor, hogy az európai biztonság alapköve továbbra is az észak-atlanti szerződés marad.
A volt lengyel miniszterelnök arról is beszélt, hogy Európa Vlagyimir Putyin orosz elnök “folytatódó provokációi ellenére” sem áll készen az Oroszország elleni szankciók szigorítására.
Az Európai Tanács elnökét hétfőn a Fehér Házban fogadta Barack Obama amerikai elnök, aki kijelentette, hogy Európának és az Egyesült Államoknak együtt kell működnie a kelet-ukrajnai tűzszünetről megkötött minszki megállapodás hatékony ellenőrzésének biztosítása érdekében.
Obama a tárgyalások megkezdése előtt hangsúlyozta, hogy a transzatlanti egység erősebb mint valaha. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió egységes álláspontot képvisel az ukrajnai válság miatt Oroszország ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedések kérdésében.
Tusk rámutatott, hogy Oroszország a Nyugat megosztására törekszik, és hangsúlyozta, hogy ezzel szemben a “közös nevező” az Európai Unió és az Egyesült Államok egysége.
Obama és Tusk fehér házi tárgyalásainak napirendjén szerepeltek az EU és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodással (TTIP), az Iszlám Állam terrorszervezet elleni fellépéssel, valamint a líbiai és az iraki helyzettel kapcsolatos kérdések is. A tárgyalásokon jelen volt Joe Biden alelnök, John Kerry külügyminiszter és Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó is.
(MTI)