Vona Gábor sajtótájékoztatóján közölte: kerülni kívánja a rémhírkeltést, de vannak aggodalmak, amelyekről beszélni kell; értékelése szerint akár Magyarország is háborús konfliktus részesévé válhat.

Kijelentette: az ukrajnai helyzet nem Ukrajna belügye, hanem része egy geopolitikai konfliktusnak, ami Oroszország és az Egyesült Államok között zajlik. Az ellenzéki politikus sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Unió és a NATO az “Egyesült Államok kottájából játszik”.

Vona_Gabor.jpg

A Jobbik elnöke szerint Magyarországnak semmilyen indoka nem lehet arra, hogy egy esetleges NATO vagy EU, és Oroszország közötti fegyveres konfliktusban részt vállaljon. “Semmiféle nemzetközi szerződés nem írhatja felül a béke és a semlegesség jogos igényét, ami a magyar társadalomban megvan” – fogalmazott, hozzátéve: azt várja, hogy minden hazai párt mondja ki, nem kíván szerepet vállalni semelyik oldalon.

Vona Gábor aggasztó jelként beszélt arról, hogy az ukrán válság és a gázvita momentumai a konfliktus felé mutatnak.
A válságban Magyarország most is “derékig benne van”, nemcsak NATO-tagsága és Ukrajna területi integritása melletti kiállása miatt, hanem a Baltikum légvédelmében jövőre esedékes szerepvállalása miatt is – értékele. Szavai szerint az a térség az egyik fegyveres gócpont lehet, és “nem lenne szerencsés, ha magyar Gripenek néznének szembe orosz MiG vadászgépekkel”.

A Jobbik elnöke jelként értelmezte azt is, hogy a honvédelmi miniszter a honvédelmi törvény módosítására tett javaslatot, amelyben a békeidei és minősített idei működés mellé beemelné a válsághelyzeti működés fogalmát.

Vona Gábor kérdésre amerikai nyomásgyakorlásként értékelte John McCain arizonai republikánus szenátornak a magyar miniszterelnököt, illetve Magyarország és Oroszország viszonyát illetően tettkijelentését, aggasztónak nevezve az Egyesült Államok növekvő befolyását a magyar belpolitikára.

(MTI)