Az Egyesült Államok kész fokozni az Oroszország elleni szankciókat, ha Ukrajnában folytatódnak az elmúlt napokban tapasztalt akciók – jelentette ki Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet vasárnap, az ABC amerikai televíziónak nyilatkozva.

“Láthattuk, hogy a szankciók fájni tudnak és ha az utóbbi napokban látott akciók folytatódnak, akkor fokozzuk a szankciókat” – mondta Power.

Az ENSZ-nagykövet arra utalt, hogy az orosz rubel árfolyama az eddigi szankciók következtében példátlan mélységbe zuhant, a tőzsdei részvények értéke 20 százalékkal csökkent és hogy a befektetők menekülnek Oroszországból.

Emlékeztetett rá, hogy Barack Obama elnök az orosz magatartás függvényében szankciókat helyezett kilátásba a gazdaság olyan ágazatai ellen, mint az energetika, a bankszektor és a bányászat.

Az amerikai diplomata szerint a kelet-ukrajnai városokban oroszbarát fegyveres csoportok által elkövetett fegyveres támadások ugyanúgy magukon viselik Moszkva árulkodó kézjegyét, mint a krími katonai beavatkozás. Samantha Power professzionálisnak és összehangoltnak nevezte a hat-hét kelet-ukrajnai városban végrehajtott akciókat.

Az amerikai ENSZ-nagykövet ugyanebben a nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy mindeddig megalapozatlannak bizonyultak azok a jelentések, amelyek szerint pénteken mérgesgáz-támadást követtek el a Damaszkusztól északra fekvő Kfar Zeita szíriai faluban. Mint mondta, Washington szeretné megtudni, hogy valójában mi is történt ott, mielőtt válaszlépéseket fontolgatna.

A szíriai szemben álló helyek egymást vádolják az állítólagos támadással.

(MTI)