“A menekültjog embereket illet meg, de a menedék jár a műtárgyaknak, a kulturális örökségnek is” – fogalmazott beszédében a francia elnök. Jelezte, hogy az intézkedés az alkotói szabadságról szóló törvényben fog szerepelni, amelyet a jövőben vitat meg a francia parlament.
“Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ásatási engedélyeket ad ki, adót szed olyan javak után, amelyek aztán a feketepiacra kerülnek olyan közraktárokon keresztül, amelyek a csalás és a pénzmosás melegágyai, akár Európában is” – mondta Francois Hollande.
Franciaország ezért vámellenőrzést vezet be a kulturális javak importjára, és beilleszti jogrendszerébe az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozatait, amelyek megtiltják olyan kulturális örökségvédelmi javak kereskedelmét, tárolását és szállítását, amelyek törvénytelenül kerültek ki egyes országokból – közölte a francia elnök.
Franciaország arra is ügyelni fog, hogy a műtárgyak ne kerülhessenek terroristák kezébe, ennek érdekében menedéket biztosít olyan, múzeumokban fenyegetett kulturális javaknak, amelyek a veszéllyel szemben, biztonságba kívánják helyezni a gyűjteményeiket – mondta Hollande.
Az intézkedés részleteit Jean-Luc Martinez, a Louvre múzeumának igazgatója dolgozta ki a francia elnök kérésére.
(MTI)