Z. Kárpát Dániel frakcióvezető-helyettes erről szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, miután Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára bejelentette: az Európai Bizottság felfüggeszti a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritástengelyét, ahová az innovációs pályázatok, a gazdaságfejlesztés és az üzleti infrastruktúra fejlesztése tartozik.
Z. Kárpát Dániel úgy fogalmazott: nem lehet apró bakiként és balesetként kezelni, hogy Brüsszel több száz milliárd forintnyi uniós pénzt függesztett fel. Egyes sajtójelentések szerint több száz vagy több ezer szerződést tekintettek át, “amelyek kapcsán egyértelműen felmerül a korrupció gyanúja” – tette hozzá.
A jobbikos politikus szerint a kabinet részéről olyan indoklások várhatóak, hogy a Bajnai-kormány közbeszerzési gyakorlatát folytatva “lényegében egy olyan rendszerhibáról van szó, amire Brüsszel lecsap, de aztán egy néhány tízmilliárdos korrekcióval megússza Magyarország az egészet”. Egyúttal viszont hangsúlyozta, hogy 2012-ben az Orbán-kormány új közbeszerzési gyakorlatot vezetett be, “tehát nem igaz, hogy a Bajnai-rendszer egyenes folytatásáról lenne szó”. Véleménye szerint egy olyan hibás gyakorlatot látunk, amelyik a Bajnai-kormány idejétől datálható, de a Fidesz saját rendezési elveit is magán viseli.
Z. Kárpát Dániel arra is kitért, hogy egy szélsőséges esetben – amit a Jobbik sem szeretne – akár még a döntéssel érintett pénzek egy részét is vissza kell fizetni. Akkor viszont adódik a kérdés, hogy ennek a költségeit az érintett cégek vagy esetleg az adófizetők fogják állni – közölte.
A politikus úgy összegzett, hogy ebben az esetben is egy kormányokon átívelő gyakorlatról van szó, hozzátéve: hasonló Fidesz-MSZP “nagykoalíciós módszertant” láttak a devizahitelek és a Quaestor-ügy során is.
(MTI)